Csillagászat

2023.08.03. 21:00

Óriási robbanás volt az űrben, Gyöngyösről is lefotózták

A nagy távolság miatt a napokban ért ide a robbanás fénye. Ezt örökítette meg a gyöngyösi asztrofotós.

Heol.hu

A gyöngyösi asztrofotós, Misi Róbert portálunknak beszámolt arról, mit is láthatunk pontosan a gyönyörű fotón.

– Az M101 Szélkerék egy nagy spirálgalaxis, amely körülbelül 25 millió fényévnyire található az Ursa Major csillagképben. A csillagokból, porból és gázokból álló óriás spirálkorong átmérője 170 000 fényév, amely közel kétszer akkora mint galaxisunk a Tejútrendszer átmérője. Az M101 a becslések szerint legalább egy billió csillagot tartalmaz. A galaxis spirális karjait csillagképző ködök nagy területei szórják meg. Ezek a ködök intenzív csillagkeletkezési területek az óriási molekuláris hidrogénfelhőkön belül. A forró, kék, újszülött csillagok ragyogó fiatal halmazai nyomon követik a spirálkarokat - részletezte Róbert.

Kiemelte, a fotó aktualitását az adja, hogy a galaxisban 2023. május 19-én (ami igazából körülbelül 25 millió évvel ezelőtt történt, csak a nagy távolság miatt most ért ide a robbanás fénye) felragyogott egy szupernóva (SN2023ixf). 

– Az ilyen típusú robbanásban a csillag magja egymás után nehezebb elemeket állít elő, hogy egyensúlyba hozza a gravitáció szüntelen zúzódását. Amint azonban a mag elkezd vasat termelni a csillag napjai meg vannak számlálva. A vasnál nehezebb elemek képződése inkább fogyaszt, mintsem energiát termelne. Végül mivel a mag már nem tudja elviselni a csillag hatalmas súlyát összeomlik, és kataklizmikus szupernóva robbanást indít el. Az így létrejövő fény és energiakitörés nagy valószínűséggel 10 milliárd normál csillagnak felel meg. Ezt a különleges eseményt sikerült lefotóznom két nappal a robbanás felfedezése után nekem is. A kékes fényű szupernóva a galaxis magjától balra fentebb látható - részletezte az asztrofotós.

A galaxisban felragyogott egy szupernóva
A galaxisban felragyogott egy szupernóva 
Forrás: Misi Róbert

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában