Csillagászat

2023.01.30. 20:37

Bámulatos fotókon a különleges üstökös: most Gyöngyösről örökítették meg

Rengetegen kémlelik most az eget. Nem csoda, hisz olyan ritka csillagászati jelenségnek lehetünk szemtanúi, amelyet 50 ezer éve, a neanderiek láthattak utoljára.

HEOL

Misi Róbert Gyöngyös kertvárosából készített bámulatos fotókat a zöldes színű üstökösről, amelyeket az Eszleles.hu oldalon is megosztott. Az első képhez a következőket írta a csillagászati témájú portálon: 

‒ Egy gyönyörű üstökös, amit hazánkból is tökéletes pozícióban lehet majd látni és amihez elég lesz január végén egy kézi binokulár! A köves, jeges égitest, mely fényét a Naptól nyeri, február elseje és másodika között lesz a legközelebb (42 millió kilométerre) a Földhöz, és a Sarkcsillaghoz közel lehet majd felfedezni az éjszakai égen - kezdte Róbert.

A különleges üstököst már az ünnepek alatt lencsevégre kapták Gyöngyösről
Forrás: eszleles.hu

Kiemelte: onnan lehet beazonosítani, hogy porszemcsékből és elektromos töltéssel rendelkező részecskékből álló farka van, illetve zölden ragyogó fény veszi körül, melyet az okoz, hogy a Naphoz közeledve a benne található jég szublimálni kezd és rögtön gázzá válik. A Nap körül elliptikus pályán keringő égitest legutoljára ötvenezer évvel ezelőtt közelítette meg csillagunkat. Annak idején a neander-völgyi ősemberek "gyönyörködhettek" benne (na persze ha lett volna távcsövük). Úgyhogy mi se hagyjuk ki, mert nem lesz több alkalmunk rá! Reméljük hogy jó ég lesz és sok fantasztikus kép születik róla! A fotó még karácsony este készült, de már akkor is látszott, hogy nagyon látványos lesz majd január végén február elején, amikor teljes pompájában kifényesedik! Akkor majd újra tervezem megfotózni, de már Kékestetőről - osztotta meg Róbert, aki január 25-én ismét megörökítette az üstököst, bár nem az ország legmagasabb pontját jelölte meg helyszínként, hanem Gyöngyös kertvárosát. 

Misi Róbert, a kép készítője nem teljesen elégedett a képpel, de azért egy laikus számára így is lenyűgöző
Forrás: eszleles.hu

‒ Sajnos látómező "problémával" küszködtem! Nem toltam el az LM-et a fotózás közben és mivel az üstökös nagyon gyorsan mozgott, ezért hiába csináltam 150 darab 1 perces expót csak 30 darabot tudtam felhasználni (máskülönben a rengeteget kellett volna vágni belőle). A 250/750-es F/3 Newton + ASI294MC párosítás LM-je sajnos már kevés. Megpróbáltam a háttérben lévő pici galaxisokat megtartani, elég küzdelmes volt. Bosszankodom, hogy ez az LM eltolás nem volt eszemben! Na majd legközelebb, ja, most jut eszembe, hogy az 50 ezer év múlva lesz - írta az Eszleles.hu oldalon Misi Róbert.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a különleges üstököst Egerből is megörökítették már, Czigány Péter a Hajdúhegyről kapta lencsevégre. 

Péternek az Androméda-galaxisról lőtt fotója is meseszép, amelyet szintén megmutattunk portálunkon. 

Továbbá a Nagy Orion-ködben is gyönyörködhetünk, a fotót ugyancsak a vármegyeszékhelyről készítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában