Csillagok

2023.08.13. 18:43

Távcsövekkel utaztak vissza az időben az Eger melletti réten

Számtalan kívánságra volt módjuk, akik hétvégén kilátogattak az Eger melletti rétre és figyelték a meteorokat, közben pedig távcsövekkel vethettek pillantás bolygótársainkra, és különleges csillagokra.

Tóth Balázs

Örök élményben lehetett része annak, aki csatlakozott a programhoz

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Asztrofotós Egyesület Egri Csoportjának az Egy hét a csillagok alatt programsorozat részeként távcsöves csillagászati bemutatóra várta több napon keresztül a környékbelieket az Eger és Felsőtárkány közötti észlelőréten.

A kilátogató családok, érdeklődők több távcsövön keresztül csodálhatták meg naprendszerünk legnagyobb bolygóit, nevezetes csillagokat és kettős csillagokat, de mélyűri objektumokat is, például az Almacsutka-ködöt.

Sötétedést követően az univerzum keletkezéséről, a csillagokról, bolygókról tartott rövid előadást Pongrácz Sándor, a csoport elnöke, bemutató csillagász, majd lézerrel mutatták meg a nevezetes csillagképeket és csillagokat. Mindeközben pedig egri csillag bort kortyolhattak a felnőttek, az égbolton pedig a Perseidák is csinálták a show-t, látványos csíkot húzva az az égbolton. A pechesebb résztvevők azonban csak a többiek felkiáltásit hallották, mert ők pont jó helyre néztek. Azért pár kívánságra a legszerencsétlenebbeknek is adódott lehetőségük.

Az asztrofotózás idő- és költségigényes hobbijába, munkájába is betekintést nyertek a résztvevők
Az asztrofotózás idő- és költségigényes hobbijába, munkájába is betekintést nyertek a résztvevők
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A résztvevők az asztrofotózás idő- és költségigényes hobbijába, munkájába is betekintést nyertek, így kiderült, hogy több éjszakán keresztül, órák hossza alatt készülnek a felvételek, majd több éjszakányi utómunka szükséges az igazán látványos képek elkészítéséhez. Egy fotót mi is készíthettünk, egy harminc másodperces kép így néz ki az Androméda galaxisról.

Egy harminc másodperces kép így néz ki az Androméda galaxisról.
Egy harminc másodperces kép így néz ki az Androméda galaxisról
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Pongrácz Sándor kifejtette, ez az első alkalom, hogy ide hívták az embereket, a Perseidák csillaghullás maximumának megtekintésére.

- Az év folyamán sok-sok hullócsillag maximum van, de ez esik a legjobb időszakra, egy nyári, enyhe éjszakán az emberek szeretnek a csillagok alatt tartózkodni, így összejöhettünk, hogy megtekintsük a világegyetem különleges objektumait, közben sok kívánsággal segítsük elő életünket – mondta Pongrácz Sándor.

Az égbolton a Perseidák is csinálták a show-t
Az égbolton a Perseidák csinálták a show-t
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

- Az előadás foglalkozott az történetével, hogy hogyan lehet, hogy egy olyan csillag körül, amely körül több kőzetbolygó kering, az egyik jelentős kőzetbolygón olyan civilizált faj jött létre, amely próbálja megérteni saját eredetét és az univerzum titkát. Ehhez támpontot adott, hogy a különböző csillag keletkezési fázisban lévő objektumok segítségével bemutatjuk a történetet, időben és térben a távcsövek segítségével visszautazva – magyarázta Pongrácz Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában