Hitélet

2023.08.20. 10:40

Ternyák Csaba misézett a megújult egri szemináriumban

Nagyboldogasszony napján mutatott be ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba érsek az egri szemináriumban és megáldotta a felújított épületrészt.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek

Forrás: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Az Egri Főegyházmegye hivatalos honlapján olvasható tájékoztatás szerint Dolhai Lajos rektor köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a kápolna búcsúnapján ünnepelhetjük, hogy  az Egri Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet megújult, s ezzel lezárult a nagyszabású munka első üteme.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében elmondta, ősidők óta ünnepli az egyház Szűz Mária mennybemenetelét, s a múlt század közepén XII. Pius pápa is kinyilvánította, hogy testestül lelkestül felvétetett a mennybe. A főpásztor úgy fogalmazott: az ember hajlamos túlságosan a földi dolgokra fókuszálni, az egyház feladata ezért, hogy felhívja a figyelmet a fentebb lévő dolgokra, ebben tanítónk Ég és Föld Királynője, Mária, aki nem távozott el közülünk, hanem mindig közel van hozzánk.

Az érsek rámutatott arra is, hogy a Magnificatban Mária magasztalja az Urat, vagyis nagynak hirdeti, dicsőíti, példát adva nekünk. Sokan eltávolítják Istent az életükből, azt gondolván, hogy ez jelenti a szabadságot. Pedig így az ember magára marad, árván és a gonosz prédája lehet. Imádkozzunk értük és segítsük őket – buzdított az érsek.

Emlékeztetett: Szent István király ezen a napon lépett a mennyországba, miután felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának, s így lettünk Mária országa.

A szentmise után a főpásztor megáldotta a beruházás első ütemében felújított épületrészt, melyet az ünnepség résztvevői is bejártak a szertartás után.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában