Gyakorlat

2023.08.02. 20:00

Túlélte a túlélő kiképzést a hatvani űrhajósjelölt + videó

Újabb állomásához ért a Hunor-program négy űrhajósjelöltjének, köztük a hatvani Cserényi Gyulának a felkészítése.

Cserényi Gyula gyakorlati közben

Forrás: honvedelem.hu

Miután áprilisban átestek az előkövetelményt jelentő fizikai állapotfelmérésen, július közepén lezajlott a túlélő kiképzésük egyhetes, szárazföldi része – adta hírül a Honvédelmi Minisztérium hivatalos weboldalán.

A felkészítésért az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlege felelt, így a kiképzési esemény megnyitójára a szentendrei Görgey Artúr laktanyában került sor.
– Szeretném megköszönni a Magyar Honvédségnek és az MH Altiszti Akadémiának, hogy hozzájárulnak ehhez a képzéshez, illetve köszönöm a rendkívül magas szakmai együttműködést is – kezdte köszöntőjét Magyari Gábor, a Magyar Űrhajós Program repülésüzemi és képzési vezetője.

Dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese megnyitó beszédében hangsúlyozta, a mostani egy olyan alkalom, amely nagyon régen volt a Magyar Honvédség életében. Hozzátette, hogy a képzés során olyan képességeket szerezhetnek, amelyek segítik veszélyhelyzetekben a túlélést, illetve az annak érdekében történő hatékony együttműködést a mentésben részt vevő egységekkel.

A SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape) túlélésből, az ellenség elkerüléséből, ellenállásból, valamint kiemelésből álló komplex kiképzési rendszer. Ennek keretében az űrhajósjelöltek elsajátították a menedéképítés fortélyait, élelem-, illetve vízszerzési és víztisztítási módszereket, megtanultak tüzet gyújtani és tereptani ismereteket is szereztek a csobánkai, illetve az izbégi gyakorlótereken. A zárógyakorlat utolsó mozzanata egy H145M helikopterrel végrehajtott kiemelés volt. Amellett, hogy eljutottak a kiemelési pontra, a jelöltek tüzet gyújtottak, hogy füstjelzéssel segítsék helyzetük meghatározását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában