Ajándék

2023.08.20. 17:20

Zarándoklattal, koncerttel, tortával ünnepeltek a kerecsendiek

Ajándéknak is beillik az a három nap Kerecsenden, amelynek keretében a helyi hívők ünnepeltek augusztus 20-án.

Barta Katalin

Sokan vettek részt a pénteki Honvédhalmi zarándoklaton Kerecsenden

Forrás: Kerecsendi Egyházközség/Facebook

Három napon át ünnepeltek a kerecsendiek az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódva. Pénteken délután a nagy hőség sem riasztotta el híveket attól, hogy részt vegyenek a második alkalommal megrendezett Honvédhalmához vezető zarándoklaton, ahol este hat órától Kakuk Ferenc kápolnai plébános, érseki irodaigazgató tartott istentiszteletet a szabadban. A két kilométeres séta közben énekkel, lobogókkal imádkoztak a papi és szerzetesi hivatásokért. A szertartásra számos közeli településről – Kápolnáról, Kompoltról, Tófaluból – is érkeztek hívők, akiknek emlékezetében még elevenen élt a hajdani honvédhalmi zarándoklatok emléke.

Az idősebbek emlékezete szerint  Tófalu és Kerecsend között népi kezdeményezésre jött létre a Honvédhalmi Boldogasszony kegyhelye, a Honvédhalmi vagy Tófalui szentkút. A kút ma is ott található a kis kápolna mellett, s a hívek most is meríthetnek belőle.

Szombaton est hat órától szabadtéri koncertre várták az érdeklődőket a templomkertbe, ahol a Kerecsendi Katolikus Kórus és a Holdfény trió előadásában gyönyörködhettek, majd az egyházközség szeretetvendégséggel lepte meg a résztvevőket.

Vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődött a búcsúi szentmise és körmenet. Koós Ede plébános ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, ajándék a kerecsendiek számára az három nap, amelyre a helyi hívek napokig serényen készültek, drága kincsüket, szabadidejüket áldozva a közösség örömére. Idén első alkalommal a búcsúkor szokásos templom körüli körmenet helyett a szentmise keretében együtt vonultak az egykori kerecsendi templomot jelző emlékkőhöz (Fő út 138) és vissza, majd megáldották és megszegték Kerecsend Tortáját és új kenyerét. 
Délután a Kerecsendi Tájházban folytatódott a Szent István Napi ünnep, ahol új kenyeret kóstolhattak és népzenét hallgathattak a vendégek. 

Az ünnepre idén is sokan hazalátogattak az elszármazott rokonok, barátok, ismerősök. Az ünnepi programok mellett a sportpályán és környékbeli utcákon árusok is várták a búcsúra látogatókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában