Népművészet

2023.09.05. 13:15

Az unokák nem felejtenek: ötven év legszebb hímzéseiből nyílt kiállítás Demjénben

Szombaton délután rendhagyó kiállítás nyílt a Demjéni Művelődési Házban a helyi hímző szakkör megalakulásának ötvenedik évfordulójára.

Barta Katalin

A legszebb kézimunkák szeptember 12-ig tekinthetők meg

Forrás: Hancsicsák Mihány

Demjénben ötven évvel ezelőtt alakult hímzőszakkör a helyi lányok, asszonyok részvételével. Munkájukat javarészt Ízer Istvánné koordinálta, irányította, akit máig szeretettel és tisztelettel emlegetnek a faluban. A Király Zsiga Díjas népművész pár éve hunyt el, de örökségét ma is hálával emlegetik. Most unokája, Ízer Zsófia vállalkozott arra, hogy a jubiláló szakkör legszebb munkáiból kiállítást szervezzen, s így tisztelegjen nagymamája, és a helyi ügyes kezű asszonyok munkái előtt. 

A kiállítás alkalmából Nagyné Váradi Anna is megemlékezett az alkotóról. Úgy fogalmazott: 50 év szép idő egy ember életében, hát még akkor, milyen nagy dolog, ha egy közösségről, egy szakkörről beszélünk. Bizonyára alig-alig van az országban még egy ilyen település, ahol a díszítőművészeti szakkör 50 évet tudhat maga mögött. Köszöntőjében hangsúlyozta, fontos, hogy ennek a közösségnek a tevékenységéről, a szakkör vezetőjéről megemlékezzünk, ápoljuk és óvjuk azt az értéket, amit a szakkör létrehozott. 

Nagyné Váradi Anna egyébként több mint 40 évig dolgozott a Megyei Művelődési Központban, így került először kapcsolatba a szakkörvezetővel Ízer Istvánné Margitka nénivel, illetve a szakköri tagokkal. Ettől kezdve hamarosan nemcsak munkakapcsolat hanem már-már családi kapcsolat alakult ki közöttük. Személyesen, és telefonon is folyamatosan megbeszélték a programokat, de mindig szó volt a család ügyes-bajos dolgairól, örömökről, vagy éppen kevésbé szerencsés esetekről is. Számtalan kiállítást szervezett különböző városokban a gyönyörű alkotásokból Egerben, Recsken, Nyíregyházán, Pécsen, Balassagyarmaton Tállyán, Budapesten, Zsámbékon.

Anna arról is szólt, hogy sajnos a szakkörvezető Ízer Istvánné népi iparművész, és több szakköri tag is már csak az égi mezőkön kézimunkázik, de odafent boldogan nyugtázza, hogy unokája Zsófi gondoskodik arról, hogy ne merüljön feledésbe az 50 év munkája.
Emlékeztetett arra, hogy először 1973-ban jöttek össze a hímezni szerető helybéli asszonyok, és később ebből alakult meg a díszítőművészeti szakkör Izer Istvánné vezetésével, aki egyben a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja volt. Margitka néni folyamatosan képezte magát, a népművészet legnagyobb mestereitől  - Dr. Bánszky Pál művészettörténész, Borbély Jolán néprajzkutató, Dömötör Tekla néprajztudós, dr. Csiffáryné dr. Schwalm Edit néprajzkutatót - tanult.  Megszerezte a szakkörvezetői képesítést. Kezdetektől nagy-nagy lelkesedéssel vezette a Demjéni Hímző szakkört.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett alkotótáborokban rendszeresen részt vett, Egerben, Bükkszéken, Bekölcén, Hevesen, s az itt tanultakat örömmel osztotta meg hímző társaival.

A megye számos településén, illetve a megyén túl is sok-sok városban mutatták be csodálatos munkáikat. Egerben a Megyei Művelődési Központban kiállításokon csodálhatták meg a látogatók a szebbnél-szebb hímzéseiket. Regionális, illetve országos pályázatokon vettek részt, nagy sikerrel, amelyet számos rangos elismerés, arany minősítés bizonyít. 2006-ban például Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban nagy sikerrel mutatkoztak be munkáikkal, illetve az Asszonykórus is fellépett a megnyitón, továbbá maguk által készített finomabbnál-finomabb házi süteményekkel kínálták a látogatókat. A pesti népek nem győzték dicsérni a demjéni asszonyokat.

Kárpát-medence minden kincse Demjénbe költözött

A Demjéni Hímző szakkör tagjai negyvenhat tájegység motívumait dolgozták fel. Nem csoda hát, hogy aki meglátja egy kiállításukat, úgy érzi, a Kárpát-medence minden kincse egy helyre költözött. Egy-egy tárlaton egyebek mellett palóc, erdélyi szász, matyó, kalocsai , gyetvai mintákat is bemutattak, illetve bélapátfalvi motívumokkal örvendeztették meg a hímzések szerelmeseit. Különösen büszkék arra a tizenegy darabból álló úri hímzés garnitúrára, amelyet egy miseruhával együtt készítettek a helyi templomnak 1996 karácsonyára. A demjéni vagányok férfikórus tagjait is megajándékozták egy-egy kendővel, de minden esztendőben ők készítették az óvodások ballagási tarisznyáit is. Az önkormányzat a kezdetektől elismeri és támogatja törekvéseiket. A szakkör vezetője Margitka néni 13 esztendeig tagja volt a helyi asszonykórusnak, s egy cikluson át a képviselő-testületnek is tagja volt. A hímzés pedig életen át tartó szerelemnek bizonyult. Példaértékű munkáját 2006-ban a Demjéni Emlékgyűrűvel ismerték el, 2008-ban megkapta a Népi Iparművész címet, míg 2013-ban a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban a Király Zsiga-díjat vehette át több évtizedes munkájának elismeréseként. A gyönyörű kézimunkákból nyílt kiállítás szeptember 12-ig tekinthető meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában