Avarégetés

2023.09.26. 11:26

Ciki égetni a kertben, de néha muszáj, az önkormányzatok pedig szabályozhatják ezt

Ha esténként beleszimatolsz a levegőbe, egyre több helyen érzékeled a kerti avarégetés bűzét. Nem árt, ha tájékozódsz, mielőtt belevágsz.

Barta Katalin

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, amikor a szárítókötélre kicsipeszelt, mosott ruhákat azért kell bekapkodni a kertből, mert a közeledben valahol avarégetésbe kezdtek. Száll a maró füst, mindent betakar. Ilyenkor végigrohanjuk a laakást, minden ajtót, ablakot bezárunk, hogy legalább bent maradjon tiszta levegő. 

Ennél többet egyelőre nem nagyon tehetünk, mivel továbbra sincs országos hatályú tilalom a kerti hulladék égetésére. Néhány dolgot azonban nem árt ha tudunk. Nem mindegy, mikor és mit égetünk a kertünkben. Erre vonatkozóan a helyi önkormányzatok alkottak rendeleletet, azaz napra pontosan kijelölték, hogy mikor gyújthatjuk meg a gallyakat, fertőzött növényi részeket.

Sirokban például évek óta az a szabály, hogy szeptember 1-től májusig kedden és pénteken déltől este hatig végezhető ez a tevékenység, lehetőleg szélcsendes időben. 

Várhatóan a következő hetekben nagy mennyiségben lehulló avar eltüntetése sokakakat csábít erre a rendkívül szennyező megoldásra - figyelmeztetett cikkében az Agroinform.hu.

Bár egy törvénymódosítás 2021 elejétől teljes tilalmat rendelt el az avar-és zöldhulladék égetésére, egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt ez az általános tilalom sosem lépett életbe. Mivel a veszélyhelyzetet meghosszabbították, így továbbra is önkormányzati hatáskör az égetés szabályozása.

Jelenleg az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása egyes településeken - jellemzően nagyobb helységekben, turisztikailag kiemelt fontosságú településeken - már hosszabb ideje  tiltva van, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést.

Az a magánszemély, aki szabályellenesen cselekszik, azaz tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, akár 100 ezer forintos bírsággal is büntethető.

Portálunkon is többször írtunk arról, hogy a kertben keletkező zöldhulladék alternatív feldolgozására számos megoldás kínálkozik.

A hulladék egy része - avar, fűnyesedék - egyszerűen szétteríthető olyan helyeken a saját telkünkön, ahol nem zavaró. A kerti hulladék néhány hónap alatt lebomlik. Szintén jó megoldás a komposztálás. Ehhez vannak készen megvásárolható komposzt edények, de házilag is készíthető saját komposzt tároló egy kis utánajárás után.  A nagyobb, feldarabolt gallyak, ágak fűtésre is felhasználhatók fatüzelésű kályhákban, kandallókban. Azokat a gallyakat vagy fertőzött növényi maradványokat, amelyek a fenti módokon nem tüntethetők el, vagy az önkormányzat, vagy az általa megbízott vállalkozó szállíthatja el. Ennek lehetősége és módja településenként jelentősen eltérő.

Ha már égetsz, szólj a szomszédnak!
A Levegő Munkacsoport által közzétett adatok szerint nem csupán a hulladékanyagokkal való fűtés, hanem az avarégetés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőséghez: 100 kilogramm avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti - hangsúlyozta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. Ezért is hárul ebben a kérdésben jelentős felelősség az önkormányzatokra, illetve a hazai szakmai szervezetekre és információszolgáltatókra, hogy minél több helyen megoldás szülessen a zöldhulladék a közösségi elszállítására és feldolgozására, miközben kiemelt feladat a lakosság megfelelő informálása, az alternatív megoldások népszerűsítése és elterjesztése is. Ha mégis elkerülhetetlen a kerti égetés, értesítsd a szomszédaidat ennek idejéről! Jobb a békesség!

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában