Átadó ünnepség

2023.09.29. 07:45

Új filmműtermet alakítottak ki az egyetemen

A Kepesből átköltözve sokkal szabadabban dolgozhatnak az egyetemi mozgóképművészeti szakok hallgatói.

Tóth Balázs

Átadták az új filmműtermet az egri egyetemen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön az Eszterházy Filmnapok egyik eseményeként fölavatták az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Illés György Filmműtermét a B épületben. Az egykori nagyelőadó területén négy helyiséget is kialakítottak, amelyek kiállítótérként, oktatási- és vetítőteremként, eszköztárolóként, illetve műteremként működnek majd.

Dr. M. Tóth Éva, a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet vezetője szerint hiányzott ez a műterem, az oktatók és a hallgatók már birtokba vették és szeretnek benne dolgozni, nagy intenzitással zajlik benne a munka. Fölvetődött, akár még egyet lehetne fölé építeni.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora kiemelte, a mindennapokban sok kihívásnak kell megfelelni, és sok szál fűzi össze az embereket. Ilyen kapocs lehet a hit, az értékrend, vagy a művészetek iránti érdeklődés. Ezek egyike a filmélmény, a filmművészet. Az intézet kollégái sokat dolgoznak azért, hogy megvalósítsák a magas színvonalú oktatást. Országosan, sőt, nemzetközileg elismert szakmai közösséget alkotnak. Nagyon büszke rájuk, hiszen filmfesztiválokon vesznek részt, az ország egyetlen diákfilm fesztiválját, a Slowfilmet rendezik, filmnapokat, filmklubot működtetnek. Remek eredményeket érnek el, az OTDK animáció és mozgókép csoportban első és második helyezést, ennek is köszönhetően elérték intézményi vállalásaikat. Az egyetem teljesítményét indikátorokkal mérik, amelyek közé az OTDK díjak is számítanak. Az összes mért értéket figyelembe véve elért 91 százalékos teljesítményük a mért intézmények között első helyet eredményezett, amelynek kétmilliárd forint plusz támogatást köszönhetnek.

A rektor szerint az intézmény változatos képzéseket kínál, több specializációval várják a hallgatókat. Idén szeptemberben indult el a művészeti instruktor szak, amelyben az intézet is részt vesz. A mozgóképesek rangos szakmai szervezetekkel működnek együtt. A rektor szerint az egyetemnek meghatározó tudásközpontnak kell lennie, hatással kell lenniük környezetükre.

A 25 millió forintos beruházásban 20 milliót költöttek a műterem és a többi helyiség kialakítására, ötmillió forintot pedig eszközökre, így 6K-s kamerára, hangfelvevőkre, mikrofonokra, egyéb stúdió felszerelésekre fordítottak. A filmműterem mellett a televíziós stúdiót is fölavatták, amely korábban költözött át a B épületbe és korszerűbbé is tették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában