Továbbképzés

2023.09.17. 13:15

Élménykönyvtár: továbbképzik az egri könyvtárosokat

Hétfőn országos továbbképzést szerveznek az egri könyvtárban.

Molnár Helga

Az egri Bródy Sándor Könyvtár

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Bródy Sándor Könyvtár és a Mustármag mikroműhely közös szervezésében szeptember 18-án, hétfőn országos szakmai továbbképzést szerveznek Élménykönyvtár: Áramlatok címmel – közölte Szécsényi Orsolya könyvtáros.

A Bródy Sándor Könyvtárban mindig jelentős szerepet kapott a továbbképzés.
– Fontosnak tartjuk, hogy a továbbképzéseken a könyvtárszakmai ismeretek, a könyvtári szaktudás, az innovációk átadásán túl hangsúlyosan legyen jelen a könyvtárosok önismeretének fejlesztése, magabiztosságának és önbecsülésének támogatása, valamint a szemléletformálás is. Ennek szemléletében dolgoztuk ki – a Mustármag mikroműhely tagjaival közösen – az Élménykönyvtár, módszertani segítség gyakorló könyvtárosoknak, újítás és tapasztalat a könyvtárosi munkában és attitűdben című távoktatási tanfolyamunkat 2021-ben. Majd jelentettük meg Élménykönyvtár, innováció, inspiráció, jó gyakorlatok könyvtárosoknak című módszertani kiadványunkat 2022-ben. A tanfolyam és a könyv – így az általunk kidolgozott módszer, szemlélet – sikerét mutatja, hogy a könyvnek 2022 júniusában már az utánnyomása is megjelent – tette hozzá.

2023-ban kétnapos országos szakmai továbbképzéssel folytatják Élménykönyvtári útjukat. A kétnapos továbbképzés napjai időben távol állnak egymástól, de tematikájuk szemléletében szorosan kapcsolódik egymáshoz. Cél annak a szemléletnek bemutatása, amely az Élménykönyvtár mozgatórugója. Szakmai továbbképzésüket egyszerre szánják élménynek és inspirációnak.

A májusi képzést (ALLÉ, Fák és emberek – komplex utak) arra a központi gondolatra fűzték fel, hogy a világ – s így a könyvtárosi szakma is – egy komplex egységben van. Ennek megértéséhez segítségül a fák és az ember kapcsolatát hívták.

A második napon – szeptember 18-án, hétfőn – (Áramlatok) pedig a vizet hívják segítségül a könyvtárosokat is fenyegető burnout megértéséhez, elkerüléséhez. A víz csodálatos, minden életnek keretet adó tulajdonságai felismerhetően megvannak az ember képességeiben is: az áramlás, az örök körforgás, a reakcióképesség, az energia forrása és tárolója, kiváló oldószer.

A résztvevőknek lehetőségük lesz részt venni a Mustármag mikroműhely PÁRBAN – a mese és a kortárs irodalom sajátélmény foglalkozásán. A PÁRBAN során a műhely tagjai innovatív újításukat mutatják be a könyvtáros szakmának: hogyan lehet a népmesék és a kortárs irodalom összekapcsolásával rendhagyó, interaktív, élményteljes csoportfoglalkozásokat tartani – életkortól függetlenül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában