Segítség

2023.09.25. 13:45

Hatvanéves lett a hatvani anyatejgyűjtő állomás: nagyobb a kereslet, mint a kínálat

Hatvanban az idén hatvan esztendős az Anyatejgyűjtő Állomás. A jeles alkalomból ünnepséget szerveztek a Grassalkovich Művelődési Házban, ahol jelen volt Horváth Richárd polgármester és Szinyei András alpolgármester is. Az önkormányzat első embere hangsúlyozta a városi intézmény működésének és annak támogatásának fontosságát.

Tari Ottó

Sokan gyermekeikkel együtt vettek részt az ünnepségen

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– A nehéz gazdasági helyzet ellenére is megpróbáljuk megadni a segítséget, mert tudjuk, hogy ez a közösség támogatja a várost, és megkönnyíti a mindennapokat – fogalmazott Horváth Richárd.

Semperger Katalin, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi szolgálat vezetője, az Anyatejgyűjtő Állomás igazgatónője felidézte az elmúlt hat évtizedet, kiemelve a tejadó édesanyák önzetlenségét.

– Fennállásunk óta nagyon sok minden változott és fejlődött. Egy dolog maradt azonban, hogy még mindig nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Minden kismamának és anyukának köszönöm, hogy a leadott tejükkel még több csecsemőt részesíthetünk a számukra legegészségesebb táplálékban – foglalta össze.

ontos minél több fórumon felhívni a figyelmet arra, milyen nagy jelentőséggel bír az anyatejes táplálás és a szoptatás
Fontos minél több fórumon felhívni a figyelmet arra, milyen nagy jelentőséggel bír az anyatejes táplálás és a szoptatás
Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A jubileumi ünnepségen Antal Klára, a Heim Pál Gyermekkórház védőnője a szoptatás történetét mutatta be az őskortól, Rusainé Klátyik Krisztina diplomás ápoló, az Anyatejgyűjtő Állomás asszisztense pedig az intézményrendszer működését ismertette, hangsúlyozva, hogy egyre nagyobb szükség van a jelenlétükre.

– 2021-hez képest duplájára emelkedett a koraszülött babáink száma. Köztük nagyon sok olyan van, aki 1500 gramm alatt születik, ami drasztikusan alacsony súly – hangsúlyozta.

Palóczné Hornyák Margit szülésznő, egészségügyi menedzser figyelemfelkeltő elődadásában a hatvani anyatejgyűjtés kialakulásáról és múltjáról beszélt, elsőként a Népújság korabeli híradását idézve. A Heves Megyei Hírlap elődje 1954 július 15-én, egy csütörtöki napon számolt be arról, hogy új szülőotthon épül Hatvanban a Bástya-úton. „Az új, korszerű szülőotthon építésének munkálatai folynak. A szülőotthon beruházási költsége közel 600 ezer forint. A Városi Tanács még ez évben átadja rendeltetésének” – írta az újság.

A szülőotthont 1955-ben adták át id. dr. Zeke Gábor szervezésével, a városban azonban már jóval ezt megelőzően is történelme volt az anyatejgyűjtésnek. A Stefánia Szövetség helyi fiókja 1932-ben nyitott két orvosi rendelőt Újhatvanban két-két orvossal és egy-egy védőnővel. Az egyik rendelőben tejkonyha is üzemelt, ezeket 1941-ben összevonták a Zöldkereszttel. Utóbbi a Horváth Mihály u. 28 szám alatt folytatta tevékenységét, egészen az épület lebontásáig. Itt is kiemelt figyelmet fordítottak a csecsemővédelemre és az anyatej gyűjtésre.

Az anyatejgyűjtő állomás 1963. június 24-én nyílt meg a Bajcsy-Zsilinszky úton a Városi Tanács Egészségügyi Osztályának irányításával, első vezetője Halmai Jánosné Erzsike volt. Azóta azt az épület is lebontották, s az állomás 1967-től működik a Bástya utcában. A kismamák naponta bejártak fejni, vihették magukkal a babájukat is. A gyermekek felügyeletét a fejés idejére Wágnerné Olika végezte.

Az azt követő évtizedekben az Anyatejgyűjtő Állomás vezetői Halmai Jánosné Erzsike, Kaló Antalné Éva és Sári Józsefné Margó voltak. Az intézmény a környékbeli falvak ellátása mellett, 1968-tól a hatvani kórház újszülött és csecsemő osztályának is adott át tejet, egészen az 1990-es évek elejéig. Az anyatejgyűjtő jelenleg a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálathoz tartozik, önkormányzati fenntartással. Rusainé Klátyik Krisztina és Silkó Olivérné látja el az anyatejgyűjtő szakmai feladatait.

– Az Anyatejgyűjtő Állomás és a kórház szülészet-nőgyógyászati, valamint a csecsemő- és újszülött osztálya között nagyon jó munkakapcsolat alakult ki – folytatta ismertetőjét Palóczné Hornyák Margit. – 1981-től szülésznőként, 2000-től pedig osztályvezető főnővérként személyesen is hozzájárultam a jó kapcsolat fenntartásához. Halmai Jánosné Erzsike nagyon sokat tett a jó munkakapcsolat kialakulásáért, személyesen is feljárt az osztályra segíteni a gyermekágyas kismamáknak a szakszerű fejés elsajátítását. Igyekezett biztosítani az újszülött osztályra az igényelt női tejet az anyatejgyűjtőből.

Palóczné Hornyák Margit szerint fontos minél több fórumon felhívni a figyelmet arra, milyen nagy jelentőséggel bír az anyatejes táplálás és a szoptatás. Az édesanyákat arra kell biztatni hogy, az anyatejes táplálást válasszák.

Korábban arról számoltunk be portálunkon, hogy Gyöngyösön bezárt az anyatejgyűjtő állomás. Azonban van más megoldás az édesanyák számára.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában