Örökségvédelem

2023.09.27. 14:20

Hozzáláttak a parádi Rákóczi fa konzerválásához

Hozzáláttak a famatuzsálem szakszerű konzervásálához Parádon.

Barta Katalin

Ma is sokan állnak meg fotókat készíteni a hatalmas fa-maradvány mellett

Forrás: Mudriczki József/Facebook

Parádon a kedden megtörtént a munkaterület átadása és elkezdődött a Rákóczi fa állagmegóvása, mely során tető kerül a törzs fölé, illetve a fa konzerválása is megtörténik. Mudriczki József, a település polgármestere abban bízik a parádiakkal együtt, hogy a térséget érintő nyertes pályázatukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Parád Rákóczi fáját még sok-sok évig megmutathassák a látogatóknak. 

A legenda szerint a Rákóczi-fához kötötte lovát II. Rákóczi Ferenc. A fa kerülete 9,5 méter, lombkoronája 40 méter volt, de évtizedekkel ezelőtt teljesen kiszáradt, 2015-ben pedig egy viharban kidőlt, úgyhogy mára csak a törzs maradványai maradt meg.

A turisták ma is sokan állnak meg fotókat készíteni a hatalmas fa-maradvány mellett, ám sokan tartottak attól, ha tovább késlekednek a szakemberek a kezelésével, hamarosan az enyészeté lesz.  A nevezetes kocsányos tölgy igazi turisztikai látványosság volt az Ilona-völgyi vízesés közelében.

Több lokálpatrióta parádi szóvá tette, hogy jó lenne a famatuzsálemnek legalább egy részét emlékül megőrizni, s az önkormányzat vezetése is úgy gondolta, a fatörzs továbbra is idegenforgalmi látványosságként szolgálhatna.

Ha minden jól halad, még az idei tél beállta előtt megoldható a feladat, ami minden természetszerető embernek jó hír, hiszen egy helyi védettséget élvező értékről van szó.

Portálunkon korábban beszámoltunk arról, hogy megkezdődött „a Panoráma túrák a Mátra gyógyító kincseinél” elnevezésű új turisztikai projekt kivitelezése, amely három települést, Recsket, Mátraderecskét és Parádot érinti. Mátraderecske belterületét elhagyva a Birsalmás-tetőn megépült egy esőbeálló, ahol megpihenhet majd a turista, védőtető kapott a helyiek forrásvize, és elkészült a Kürti híd új szekezete is. Az új létesítményeket november 11-én adják át. 

A projekt több túraútvonalon, természeti élményeken keresztül mutatja be az ökotudatos túrázás gyakorlatát, melynek során a térség szemet gyönyörködtető természeti és vízkincseit, népszokásait ismerhetik meg a kirándulók. Az útvonal mentén esőházak, állomásjelző táblák, információs táblák, asztalok, padok, panorámateraszok kerülnek elhelyezésre. Parádon háromszintes kilátó is épül, emellett a legendás Rákóczi-fa állapotmegőrzése érdekében védőház is helyet kap a településen.

Az új turisztikai fejlesztés száz százalék vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósul meg az ősz folyamán.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában