Megelőzés

2023.09.22. 08:30

Kevesen élnek vele, pedig létfontosságú a nőgyógyászati szűrés, hangzott el Egerben

Családi és nemzeti érdek, hogy a nőgyógyászati szűréseket komolyan vegyük, emelte ki Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkár Egerben.

Hornyák Réka

Beneda Attila a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára

Forrás: Bach Máté / Magyar Nemzet

A Nőgyógyászati Onkológiai Világnap alkalmából Egerben tartottak panelbeszélgetést szeptember tizenhatodikán, szombaton, adta hírül az MTI. A beszélgetésen felszólalt Beneda Attila, aki szerint családi és nemzeti érdek a nőgyógyászati szűrések komolyan vétele. 
– Az egyén mellett a családok és a nemzet érdeke is, hogy minél több nő vegyen részt a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára.  

Beneda Attila kiemelte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az elmúlt 20 évben az emlőszűrésen résztvevő nők aránya nem érte el a 60 százalékot, sőt ez mostanra 40 százalék alá esett. Szerinte ahhoz képest, hogy a magyar társadalomban egyértelműen jelen van egy egészségtudatosabb szemlélet és életmód, a szűrések és a betegségmegelőzés terén még nem elég hatékonyak az emberek. 

– Abban egyszerre van egyéni, társadalmi és államigazgatási felelősség, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nyújtotta lehetőséggel mindenki éljen és az betöltse rendeltetését – fogalmazott a helyettes államtitkár. 

Hangsúlyozta, meg kell oldani azt is, hogy minden állami és magánegészségügyi vizsgálat, illetve szűrés ténye és eredménye bekerüljön ebbe a rendszerbe. A sikeres megelőzés, illetve terápia feltétele, hogy legyenek valós, hozzáférhető és elemezhető adatok az orvosok kezében. 

Jelenleg az V. Budapesti Demográfiai Csúcson, központi téma hazánk talán legégetőbb problémája, a népesség csökkenése. Beneda Attila szerint azon kívül, hogy mindent igyekeznek megtenni a vágyott gyermekek megszületéséért, az elkerülhető halálozások számának visszaszorítására, a betegségek gyógyítható stádiumú felismerésére is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. 

– Éppen elég dolog fenyegeti a családokat ezekben az időkben, így legalább a kivédhető veszélyeket fontos kiemelten kezelnünk – mondta a beszédében. A szűrések, köztük a méhnyakrák- és emlőszűrések fontosságára hívta fel a figyelmet. 

Beneda Attila szerint a családorvosoknak fokozott felelőssége van abban, hogy e tekintetben is figyeljenek betegeikre. Adataikat szigorúan kell nyilvántartani, tovább küldeni, illetve szükség szerint számon is kell kérni a pácienseket a betegségek időbeni felismerése érdekében. A jövő szemléletformálásának fókuszában a jobb félni, mint megijedni elvnek kell állnia. A daganatos betegségek miatti aggodalom aktivitásra és ne passzivitásra ösztönözze az embereket! - emelte ki. Az egészségügyi ellátórendszernek ebben meghatározó szerepe van, ám önmagában ezt a célt bizonyosan képtelen elérni. Ez kizárólag össztársadalmi együttműködéssel sikerülhet. 

Beneda Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy novemberben konferenciát terveznek arról, hogyan lehet a társadalom lelki egészségét generációk együttműködésének segítségével javítani , összegezte az MTI. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában