Egy csepp az egészségért

2023.09.09. 17:12

Kötetlenebbül találkozhatnak a szakorvossal a felsővárosi szűrőprogramon + fotók

A Mozgásba hozzuk a közösséget szűrőprogramokat kínáló közösségi napja idén is nagyon népszerű volt. Az egriek örülnek a lehetőségnek, hogy kötetlenebb helyen találkozhatnak szakorvossal, s élnek is a lehetőséggel.

Szabadi Martina Laura

A gyermekek számára is szerveztek programokat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ötödik alkalommal tartották meg szombaton az egri Felsővárosban a Nemzedékek terén a Mozgásba hozzuk a közösséget egészség- és családi napot. A Zöldpanel Egyesület közösségi programokkal tarkított szűrőprogramokat kínáló napjára idén is rengetegen érkeztek már a délelőtti órákban. Botkáné Németi Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, tavaly több mint ezer szűrést végeztek, s az országot járó szűrőbusz, amely a Felsővárosba is érkezett, rendszerint itt végzi a legtöbb vizsgálatot, aminek nagyon örülnek.

20230909 - Mozgásba hozzuk a közösséget - Egészség-esély és családi nap a Nemzedékek terén - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A szűrőbusz rengeteg vizsgálatot végez a Felsővárosban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A lakosság pozitív visszajelzései alapján nem volt kérdés, hogy idén is szükség van erre a napra. Szerteágazó, széleskörű szűréseken vehetnek ilyenkor részt a helyiek, együtt a téren, szabad levegőn, egy nap alatt több szakorvossal is találkozhatnak. Több gyógyintézet illetve egyesület, alapítvány biztosítja a vizsgálatokat. Van tüdőszűrés, szájüreg és bőrrák szűrés, szemnyomás-mérés, illetve az „egy csepp vér” szűrések, azaz a koleszterin, prosztata, vércukor, hemoglobin vagy húgysav mérés is kérhető. Nagyon fontos, hogy ezeken évente egyszer részt vegyenek az emberek, kifejezetten idősebb korban. Idén először dr. Orosz Tímea egri belgyógyász és kardiológus is velünk van, ha szükséges, akkor EKG vizsgálat is biztosított. Addig pedig míg a szülő rész vesz a szűréseken, a gyermekeket lekötik a játékos programok – emelte ki. Hozzátette, a tanácsadások is népszerűek, hiszen a legfontosabb a betegségek megelőzése.

– Minden évben összegezzük a vizsgálatok eredményeit. Nagy öröm, hogy növekszik a szűrési hajlam, egyre több a középkorú, a férfi és a fiatal. A szakorvosok visszajelzése szerint a legtöbb szűrés negatív, de sajnos van példa arra, hogy ezen az ingyenes rendezvényen derül ki egy betegség, vagy normálistól eltérő állapotra derül fény – részletezte.

20230909 - Mozgásba hozzuk a közösséget - Egészség-esély és családi nap a Nemzedékek terén - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Egy csepp vérből is rengeteg mindent ki tudnak szűrni
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Orosz Tímea, az egri Markhot Ferenc Kórház munkatársa portálunknak elmondta, a szívritmus-zavarok szűrése azért nagyon fontos, mert sokan nem érzik meg az elváltozást, s megesik, a gond első jele már egy agyi infarktus. 

– Sokan jöttek el, egyre egészségtudatosak az emberek. Örültek a lehetőségnek, hogy ilyen egyszerűen eljutottak egy szakorvoshoz. A pitvarfibrilláció sajnos nagyon gyakori és a kor előrehaladtával a népesség 10-15 százalékát érintheti – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, hajlamosító tényező a magas vérnyomás és a cukorbetegség is, így mindenkit arra biztat, aki ezekben érintett, hogy mindenképp vegyen részt a szűréseken, ha módja van rá.

A rendezvény társprogramja is ezen a napon zajlott a Nemzedékek terén. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Add a kezed, mert együtt kerek a világ című szemléletformáló rendezvényén játékos érzékenyítő feladatok mutatták meg, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a fogyatékossággal élő személyeknek a mindennapokban. Az esemény fővédnöke dr. Juhász Attila Simon, a vármegyei önkormányzat elnöke volt. A környékbeli fogyatékossággal élőket és családtagjaikat tömörítő szervezetek is bemutatót tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában