Egészségnap

2022.09.10. 15:25

Nem a sok nyugdíjas úttörő, hanem a túrós batyu vitte föl a cukrot az egri Felsővárosban

Negyedik alkalommal rendezték meg az Egészség- és Családi napot az egri Felsővárosban. A lakótelepről és máshonnan érkezett érdeklődők szerencséjére az időjárás – legalábbis a déli órákig – a rendezvény támogatói közé volt sorolható.

S. S.

Egészség- és Családi Nap a Nemzedékek Terén

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Nemzedékek Terén egybegyűlteket a főszervező, Botkáné Németi Ibolya köszöntötte, illetve ismertette a várható programokat.
– Kívánok mindenkinek tartalmas, hangulatos napot, s kívánom azt, hogy mosolygós arccal térjenek haza! Legyenek nagyon egészségesek és használják ki a lakóhely közelébe hozott szűrési lehetőségeket! – fogalmazott a főszervező.

Egészség- és Családi Nap a Nemzedékek Terén
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Botkáné felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy például az egészségügyi buszban szájüregi bőrrákszűrések, szemnyomásmérés, in body általános állapotfelmérés folyik, a sátras szolgáltatásokban hepatitis-, koleszterin-, húgysav-, vércukorszint- és prosztataméréseket végeznek, de különböző életmód tanácsadásokat is igénybe lehet venni. A gyerekek számára pedig számos hangulatos programot – kézművesfoglalkozások, arc- és hajfestés, csillám süteménydíszítés, sportjátékok – állítottak össze a szervezők.

A megyeszékhely önkormányzata képviseletében Minczér Gábor mondott köszöntőt. Az alpolgármester kifejezte örömét, hogy immár sokadik alkalommal lehet itt a lakótelepen ilyen típusú rendezvényen.

Egészség- és Családi Nap a Nemzedékek Terén
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az egészségünk a legfontosabb, ezért ez a program, ez a lehetőség hiánypótló és hagyományteremtő kezdeményezés is volt, amikor elindult – hangsúlyozta beszédében az alpolgármester. – Ha az önkormányzatunk nem is mindig tud segítséget nyújtani, mégis öröm az, hogy felsőbb szervek, pályázatok segítségével létrejöhetnek ilyen események. Itt, a Felsővárosban eleve nagyon sok közösségszervező program teremtődik. Ez egy nagyon nagy közösség, szükség van arra, hogy az emberek – főleg ezekben az időkben, amikor elég nehéz hónapok elé nézünk – továbbra is összetartsák a Felsőváros közösségét.

Egészség- és Családi Nap a Nemzedékek Terén
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A nap várható programjait Réti Erika, a rendezvény moderátora, a 2022-es esztendő Felsőváros Csillaga ismertette a szép számú érdeklődőnek. Szavaiból kitűnt, hogy kezdve a zumbával, folytatva számos előadással, sportbemutatóval egy perc nyugalma sem lesz a jelenlévőknek. Fel is konferálta az első színpadi szereplőket, a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet színjátszó csoportját. 

A Vinczéné Kovács Margit által négy éve vezetett kör Vidám percek címet viselő első produkciója azzal lepte meg a nézőket, hogy a szépkorú hölgyek egy úttörőcsapat életéből elevenítettek fel a korosztály számára unalomig ismert jeleneteket. Műsorukhoz természetesen a korabeli egyenruhát viselték a hölgyek. A másik műsoruk már kevesebb meglepetést tartogatott, hiszen a Micsoda nő ez a férfi című produkciójukkal korábban már díjat is nyertek a Dobó Katica szervezet színjátszói.

Az eseményről tudósító munkatársaink – csínjával ugyan – maguk is bekapcsolódtak az egészségszűrésbe. Amikor kiderült például, hogy baj van egyikük vércukorszintjével, volt is ijedelem. Szerencsére a segítő szakszemélyzet némi kérdezgetés, egy később megismételt mérés után megállapíthatta, hogy nincs baj. Az átmenetileg megugrott cukorszintért a korábban megevett túrósbatyu és két, sok cukorral megivott kávé okolható.

Egészség- és Családi Nap a Nemzedékek Terén
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Keller Józsefné, a most 30 éves megyei diabétesz szövetség sátrában portálunk kérdésére azt mondta: azért fontosak ezek a mérések, mert ha időben észreveszik a II-es típusú cukorbetegséget, tehát még kialakulásakor, akkor lehet rajta javítani és az inzulin elkerülhető.
– Életmóddal, diétával lehet változtatni, tablettával szépen kordában lehet tartani. A rendszertelen étkezés, a túlsúly a legfőbb veszélyeztető, de más betegség szövődményeként is létrejöhet – mondta portálunknak Kellerné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában