Megemlékezés

2023.09.13. 19:16

Megszentelték az egykori gyöngyösi kórházigazgatók sírmelékét

Dr. Horner Vezekényi István, dr. Koller János és dr. Frindt Ferenc József közel egy évszázadon át vezették Gyöngyös kórházát.

Szabó István

Az egykori orvosigazgatók síremlékének felszentelése

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház alapításának 185. évfordulójára emlékező idei eseménysorozat újabb állomása volt a kórházalapító igazgatók felújított gyöngyösi síremlékének szerdai megszentelése. A Felsővárosi temetőben tartott egyházi ceremónia előtt T. Bokros Mária, a kórház sajtószóvivője méltatta a gyöngyösi intézmény egykori vezetőit.

– Dr. Horner Vezekényi István 1835-ben, 27 évesen érkezett Gyöngyösre. Kiváló munkájával, emberségével rövid idő alatt megnyerte a város közösségét, vezetését. A városi tanács 1836-ban a város tiszti orvosának választotta. Kiváló szervező volt, a városban sokan ismerték, jó kapcsolatokkal rendelkezett. A kórházalapítási terveiről először barátainak beszélt. Álma az alapítványi kórház ünnepélyes felszentelésével 1838. szeptember 16-án megvalósult. 1881-ben újabb terve vált valóra, külön osztályt alapítottak a ragályos betegek elkülönítésére. Utolsó intézkedései egyikének köszönhető egy sebészi állás rendszeresítése a kórházban. Dr. Horner Vezekényi István 52 évi orvoslás után, 77 éves korában, 44 évi kórházi szolgálat után 1886. decemberében kérte nyugdíjazását. Az alsóvárosi plébánia halotti anyakönyve 1891-es bejegyzéséből tudjuk, hogy 1891. május 7-én, 83 évesen halt meg - emelte ki.

- Őt dr. Koller János, a kórház újjá- és naggyá teremtője 1887-ben követte az intézmény élén. Negyedszázados vezetése idején vívott ki a kórház országos jó hírnevet.  Számos szervezeti újítást vezetett be, ám legnagyobb eredménye a Vezekényi által már a hatvanas években szorgalmazott elmegyógyintézet létrehozása volt. Amikor 1912-ben bekövetkezett halála után utóda, dr. Frindt Ferenc József átvette vezetői helyét, egy közel 700 ágyas intézmény irányítását vihette tovább. Dr. Frindt Ferenc József a belgyógyászat és a szülészeti osztály felállítója 1900 óta állt a gyöngyösi kórház alkalmazásában. Miután végigjárta az intézményi ranglétrát, 1912-ben kezdhette meg igazgatói ténykedését. Vezetői időszaka végig eseménydús volt: világháború, forradalom és ellenforradalom, gazdasági válság s egy újabb világégés előszele kísérte. A lakosságnak mindeddig talán soha nem volt akkora szüksége a kórházra, mint ezekben az évtizedekben, amikor járvány, szegénység, éhezés és tűz szedte áldozatait Gyöngyösön. Dr. Frindt Ferenc József szinte élete végéig a kórház élén állt. 1937 januárjában vonult nyugdíjba, és néhány hónapra rá, szeptember 2-án végleg eltávozott – részletezte T. Bokros Mária.

– Három olyan igazgató főorvos sírjánál állunk, három olyan életművet alkotó emberre emlékezünk, kiknek áldozatos munkája máig hat, hiszen a 185 évvel ezelőtt kezdődő kórházi történet lapjait ők kezdték el írni. Sírjuk megújítása tisztelgés emberségük, maradandót alkotó munkásságuk előtt – emelte ki a sajtószóvivő.

Dr. Horner Vezekényi István, dr. Koller János és dr. Frindt Ferenc József síremlékét Barta Márton, a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Főplébánia káplánja szentelte meg. A Bugát Pál Kórházat dr. Assani Omar orvosigazgató, dr. Watti Jezdancher orvosigazgató-helyettes és Jakabovits Ferencné ápolási igazgató képviselte a megemlékezésen.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában