Tekerj!

2023.09.19. 15:05

Reggeli figyelmességgel várták a bringásokat a Dobó téren

A Mobilitás hetén Egerben is cél, hogy felhívják a figyelmet, a kerékpározással nem csak a környezetért tehetünk de magunknak is jót teszünk.

Szabadi Martina Laura

Reggelivel várták a kerékpárosokat Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Mobilitás hetéhez idén is csatlakozott az egri önkormányzat HungAIRy LIFE projekttel. Reggel fél héttől 9 óráig várták a kerékpárral közlekedőket egy kis harapnivalóra a Dobó téren. A cél, hogy a kerékpáros, környezettudatos közlekedést népszerűsítsék, illetve némi figyelmességgel készüljenek ilyenkor azoknak, akik már eleve tekernek.

A borús idő ellenére sokan gurultak keresztül a Dobó téren, s betértek némi kávéra, teára, édes és sós süteménnyel, gyümölccsel kínálták a dolgozni vagy iskolába igyekvőket, hiszen a kerékpározással nem csak a környezetért tehetünk de magunknak is jót teszünk.

– Ha autóval közlekedünk, dugóban kell ülnünk, a tömegközlekedést használva pedig folyamatos kompromisszumokra kényszerülünk. Mindezek megoldására a közösségi közlekedésben egyre nagyobb teret nyernek a mikromobilitás irányába mutató lehetőségek. A város vezetése elkötelezett a környezetvédelem mellett. Ennek egyik lépéseként idén a közösségi közlekedés két új formáját, az elektromos roller, valamint a közösségi kerékpár, mint alternatív, környezetkímélő közlekedési eszköz használatának lehetőségét biztosította mind a lakosság, mind pedig a városba látogatók számára. Mégpedig azzal a céllal, hogy az eszközöket minél többen használják a mindennapjaihoz, ezáltal is csökkentve a város levegőjének szennyezettségét, a dugókat és nem utolsó sorban népszerűsítse a belvárosi utazásokhoz könnyen használható hatékony és környezetbarát alternatívát – közölte az önkormányzat.

A HungAIRy LIFE projekt révén tavasszal a környezettudatos közlekedés népszerűsítése céljából, Eger Bringa néven az önkormányzat közösségi kerékpáros rendszert is létrehozott két állomással. Kiépítésével elsősorban a városban élőket szeretnék ösztönözni arra, hogy autók helyett használják az alternatív közlekedési lehetőségeket. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az áprilisban átadott közösségi kerékpáros rendszer népszerű, de az elektromos rollerek is meghódították a várost. Augusztus közepéig közel 200 kerékpár-bérlést jegyeztek, a szolgáltatást legtöbben napijegy vásárlásával vették igénybe: 119 napijegy fogyott, de 3 napos jegyet, heti jegyet, valamint havi és féléves bérletet is vásároltak, tehát állandó használói is vannak a lehetőségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában