Bródy Sándor Könyvtár

2023.09.18. 15:08

Szakmailag is fontos, hogy a könyvtárosok jól érezzék magukat – erről is szólt a továbbképzés Egerben

Élménykönyvtár: Áramlatok címmel tartottak országos szakmai továbbképzést hétfőn a Bródy Sándor Könyvtár és a Mustármag mikroműhely közös szervezésében.

Fekete-Vadászi Erika

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna szolgáltatási igazgatóhelyettes beszéde a Bródy Sándor Könyvtárban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egri könyvtárban mindig jelentős szerepet kapott a könyvtárosok továbbképzése. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a továbbképzéseken a könyvtárszakmai ismeretek, a könyvtári szaktudás, valamint az innovációk átadásán túl hangsúlyosan legyen jelen a munkatársak önismeretének fejlesztése, magabiztosságának és önbecsülésének támogatása, és a könyvtáros szemléletformálása is.

Az élménykönyvtár projektet 2020-ban dolgozták ki innovációként a Bródy Sándor Könyvtárban, tudtuk meg Komló-Szabó Ágnes könyvtárostól. 

– Távoktatással indult a projekt, majd lehetőség nyílt rá, hogy Élménykönyvtár címmel egy könyvet is megalkossunk, és hogy szervezzünk egy országos konferenciát, melynek az első napja májusban volt. Tavasszal a fákat hívtuk segítségül ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk lévő világot, most pedig a vízen és az áramlatokon keresztül próbáljuk  megtenni mindezt – mondta el portálunknak Komló Szabó Ágnes könyvtáros, akitől azt is megtudtuk, mi köze van ezeknek a dolgoknak a szakmájukhoz. 

Azt gondolják, ahhoz, hogy egy könyvtáros szakmailag helyt tudjon állni a mindennapokban, arra is szükség van, hogy jól érezze magát a bőrében. Vallják, ez akkor valósulhat meg, ha a körülöttük lévő természetet is ismerik. 

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna igazgatóhelyettes köszöntötte a továbbképzés résztvevőit. 

– Az élménykönyvtár inspirációi új tudást, új kapcsolatokat és új minőséget adnak. Amikor az elsajátítottak a mindennapi munkánkba beépülnek, akkor megszületik a megújulás esélye, a kiégés elkerülésének lehetősége, s töretlen lesz a kreativitás fejlődése – mondta az igazgatóhelyettes. Úgy gondolja, az élménykönyvtár szerzői szakmai gyakorlatukból merítve már elindítottak egy áramlatot a könyvükkel,  s ezt az áramlást erősítik a továbbképzésen. 

Hétfőn az áramlatokhoz kapcsolódó előadásokon, játékokon vehettek részt a továbbképzésen megjelentek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában