Szakmai továbbképzése

2023.05.08. 14:33

Átadják a tudást a Bródyban, hogyan lehet élménykönyvtárrá válni

Országos továbbképzésnek adott otthon hétfőn az egri könyvtár, ahol a Bródy Sándor Könyvtár és a Mustármag mikroműhely közös szervezésében tartották meg az Élménykönyvtár: Allé, Fák és emberek – komplex utak című szakmai napot.

F. V. E.

Országos szakmai továbbképzés az egri könyvtárban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szécsényi Orsolya portálunknak elmondta, a Bródy Sándor Könyvtárban mindig jelentős szerepet kapott a könyvtárosok továbbképzése. Fontosnak tartják, hogy a továbbképzéseken a könyvtárszakmai ismeretek, a könyvtári szaktudás, az innovációk átadásán túl hangsúlyosan legyen jelen a könyvtárosok önismeretének fejlesztése, magabiztosságának és önbecsülésének támogatása, valamint a könyvtáros szemléletformálása is.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy az ország szinte minden részéről érkeztek vendégek a szakmai napra, és hogy olyan innovációs lehetőségeket tudnak megismertetni velük, ami a könyvtárosok számára fontosak lehetnek.

– Alapvető kérdés, hogyan tud egy könyvtár élményt adni a látogatói számára. A könyvtárat nem csak a gyűjteménye határozza meg, hanem a kollégák és az is, hogy az intézmény közösségi hellyé szeretne válni. Egy olyan hellyé, ahová mindenki szívesen tér be. Bízom benne, hogy a mai nap segítséget ad arra vonatkozóan, hogyan lehet közösségként működni és közösségi hellyé válni, illetve, hogy hogyan tudjuk megszólítani a helyi közösségeket – mondta Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A nap programjában előadások és interaktív foglalkozások is szerepeltek. 

Dr. Kusper Judit, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, intézetigazgatója a fákról tartott előadást a szakmai nap résztvevőinek, Meglátni a fát a fán túl – A fa motívuma az irodalomban és a művészetekben címmel. Saját bevallása szerint szeret szimbólumokban gondolkodni, és a fa az egyik legősibb szimbólumunk. 

– Mi köze a könyvtárosoknak a fákhoz? Tulajdonképpen minden. A fa megmutatja törzsét, gyökerével kapcsolódik a földbe, és lombkoronájával az ég felé tör. A könyvtáros is ilyen: a múlt és a jelen kultúrkincse az, ami táplálékot nyújt, például könyvek formájában, megmutatja a látogatóknak, hogy mi meríthető ebből a kultúrkincsből. Fontos szimbólum a korona is, mely minden évben megújul – szemléltette dr. Kusper Judit az előadásában. 

Nem csak a szakmai továbbképzést tartják fontosnak az egri könyvtárban, ahogy arról már beszámoltunk, gyakorlatorientált könyvvel is segítik a könyvtárosok munkáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában