Bábszínház

2023.09.01. 17:25

Szívszorító pillanatok, sokszínűség, új arculat: így indul az évad az egri Harlekinben

Pénteken tartották az egri Harlekin Bábszánház évadnyitó társulati ülését, melyen az elmúlt fél évre is visszaemlékeztek, és ismertették az új évad előadásait, amiket a sokszínűség jellemez majd. Több újítással is készülnek erre az évre.

Fekete-Vadászi Erika

A padlás továbbra is műsoron marad

Forrás: Gál Gábor / Heves Hegyei Hírlap

Farkas Attila egri alpolgármester  köszöntötte elsőként a társulatot. 

– A Harlekin Bábszínház életében minden évad egy új és innovatív kezdetet jelent. Úgy gondolom, a Harlekin társulata országosan is egyedülálló művészeti értéket teremt, s a város méltán lehet büszke erre – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Szűcs Réka, a Harlekin Bábszínház igazgatója portálunknak elmondta, szeretett volna egy egységes arculatot teremteni, így született meg egy új figura, a Harlekin bohóca, akit „Harli” névre kereszteltek el. 

– Az arculathoz a bábszínházi műfajból nyertünk ihletet, a csodák és az álmok világából merítettünk ötleteket. Az akvarell és a montázs művészet keveredésével alakul ki az egységes arculat – részletezte az igazgató, aki kiemelte, a sokszínűség fogja jellemezni az idei évadot. Ez műfaji és korosztályi sokszínűséget is jelent. 

 Az évadnyitó társulati ülésen először visszaemlékeztek az előző félévre. 

Harli, a színház bohóca is része az új arculatnak, mondta el Szűcs Réka
Forrás: Gál Gábor / Heves Hegyei Hírlap

Az új előadások mellett három tavalyit is műsorra tűznek, a nagy érdeklődésre való tekintettel: A háromágú tölgyfa tündére, a Kalózmese és A padlás is megtekinthető lesz újra. 

– Tavaly az előadások vasárnapról szombatra kerültek a nézői észrevételek alapján, s ez olyan mértékű változást hozott a színház életében, hogy fellendültek a hétvégi előadások nézőszámai, olyannyira, hogy szinte mindig teltház volt – emlékezett vissza Szűcs Réka. 

A csecsemőktől kezdve egészen a felnőttekig célozzák meg a közönséget ebben az évadban. További újításként bevezetik az ifjúsági bérletet, valamint célzottan az 5-6 osztályosok is kapnak külön bérletet. 

Újdonság, hogy két évadnyitó előadás lesz a Harlekinben. Az első bemutatót szeptember 16-án tartják, amikor a Ciróka-maróka csecsemőszínházi előadás premierje lesz. Szűcs Réka szavaiból kiderült, sokszor tapasztalják azt, hogy rengeteg ilyen korosztályú vendégük van, viszont nem a számukra megfelelő előadásra viszik el őket. Úgy érezték, az ő felelősségük tájékoztatni a nézőket, hogy milyen lehetőségeik vannak. A csecsemőszínház életkori sajátosságok szerint van elkészítve, emellett fejlesztő hatású, a színházba járás első lépcsőfokának is tekinthető, s fontos az egri bábszínház profilja szempontjából, ezért egy külön évadnyitó előadást szentelnek neki. 

A második alkalom szeptember 23-án lesz, amikor A rút kiskacsa című előadás debütál. Ez a darab a báb-és tárgyjáték műfajt képviseli, erre már rég volt példa a Harlekinben, ezért is nagy öröm a társulat számára, hogy újra színpadra viszik ezt a technikát. 

A közönség megszavazta, hogy szívesen néznék meg a Kippkopp karácsonyát és a Micimackót, így ezeket is bemutatják.

Új műfaji kísérlet is szerepel az idei évadban. Ez az Ágas-bogas koncertszínház, ahol a zene lesz a főszerepben, és a bábok mellett népdalfeldolgozásokkal kápráztatják majd el a közönséget. 

A Csongor és Tünde az idősebb korosztálynak szól, ezt április 13-án mutatják be.

– Ennek különlegessége, hogy folyamatosan fogunk építkezni ebben az előadásban. Novemberben egy workshoppal nyitunk, ahová még nem teljes szövegkönyvvel érkezik az alkotó csapat, hanem közben forrja ki magát a végleges szöveg, a próbák pedig március körül kezdődnek el – mondta Szűcs Réka, s hozzátette, bízik benne, hogy az évad végén még egy felnőtt előadással is elő tudnak majd rukkolni. 

Az igazgató az évadnyitó ülés végén kihangsúlyozta, mindig is nyitottak lesznek a nézők kérései felé, hiszen nem egy öncélú színházat szeretnének, hanem azt tartják fontosnak, hogy megfeleljenek az igényeknek. 

További újdonság és különlegesség, hogy szeptemberben úszó kiállítást mutatnak be Egerbocson. Ezt azt jelenti, hogy a Harlekin Bánszínház munkásságáról összesített képeket papírkenuban állítják ki kültéri helyszíneken. A Szabadkai Nemzetközi Gyermekfesztiválra idénre is beválogatták egy előadásukat, mégpedig a Paprika Jancsit és az Ördög Nyelvét. Továbbá új együttműködési megállapodás „áll a Harlekin küszöbén”. 

– Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel alakítunk ki partneri kapcsolatot. Színpadot biztosítunk nekik, cserébe ők pedig nyitnak a tantermi előadásaink felé – jegyezte meg Szűcs Réka, aki az évadnyitó társulati ülésen megemlékezett Kiss Árpádról, aki a Harlekin Bábszínház egyik alapító tagja volt, és ezen a nyáron hunyt el. 

– Akik ismerték, azoknak örökre belopta magát a szívéve tehetségével, hivatástudatával, a színház iránti alázatával, emberségével, fanyar humorával és remek szerepeivel – mondta el Kiss Árpádról az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában