Gombakör

2023.09.05. 08:35

Újra randevúzhatnak Egerben a gombavadászok

Szeptember 5-én újra várják a gombavadászokat egy jókedvű, tanulságos találkozóra az egri Civil Közösségek Házába.

Barta Katalin

Egyre népszerűbb az egri Civil Közösségek Házában rendezett GombaKör, amelyen havonta egy alkalommal találkozhatnak az erdőt-mezőt járó gomba barátok. A legközelebb szeptember 5-én, kedden délután öt órakor találkozhatnak a gombászok Máthé Orsolya szakellenőrrel, a Banya-Tanya Alapítvány vezetőjével, aki ezúttal Bemelegítés az őszi gomba-áradatra címmel tart előadást. A cél most is az, hogy a résztvevők egy-egy témával alaposabban megismerkedjenek, és az éppen gyűjtött termőtesteket lehetőség szerint közösen határozzák meg.

Az ősz nagyon sok gombafaj számára kedvező körülményeket teremt a termőtest-képzésre, amit a hasgombászok és az érdek nélkül rajongók is örömmel fogadnak. Ezen a találkozón olyan fajokat mutat be Orsi, amik szép számmal jelennek meg őssszel, és olyanokat is, amik ritka érdekességként ilyenkor bukkannak a szemünk elé.

Természetesen most is átbeszélik a szükséges elővigyázatossági szabályokat, de szó lesz a feldolgozásról, téveszthetőségről, és bármiről, ami kérdésként felmerül a jelenlevők között. 

Ha valaki a találkozó előtti napokban gyűjtött be bármilyen gombát, a határozni való termőtesteket, bátran vigye magával.

A részvétel mindenki számára nyitott, belépődíj nincs, de mivel tudást, életidőt tesznek a programba a szervezők, közhasznú alapítványuk számára adományt köszönettel elfogadnak. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában