Giz-gazolhatunk

2023.08.13. 07:02

Kalandos vasárnapi séta Bátor környékén

Hegyen-völgyön, bozóton át tart a séta, amelyen csodákkal ismerkedhetnek.

Barta Katalin

A bátori Banya-Tanya Alapítvány szervezésében  augusztus 13-án vasárnap délután négytől könnyű nyári sétára invitál Máthé Orsi, ötletgazda, az alapítvány vezetője. Aki csatlakozik, ezúttal megfigyelheti a nyári erdő-mező állapotát éppen egy héttel egy jókora csapadékzúdulás után. Orsi azt írja, bízik benne, hogy fű-fa-virág ugyanúgy bőven mutatja majd magát, mint a lebontó körszelet lényei: a gombák. Néhány praktikus tanácsot is ad: Készülj olyan lábbelivel, ruházattal, amiben hegyen-völgyön és bozóton át is biztonsággal tudsz közlekedni. Bicska, papírtasak, kosár legyen Nálad, ha gyűjteni is tervezel. Lehetőleg szombat reggelig jelezd az [email protected] e-mailben, ha velünk tartasz.

A sétákon megismerkednek azokkal az élőlényekkel, akik szemük elé kerülnek erdőn-mezőn. Megfigyelik, hogyan kapcsolódnak össze egyetlen élő rendszerré, milyen hatások működnek Földanya gyermekei között. Megkeresik a MAGuk helyét ebben, és közben egyre finomabbra hangolódik az érzékelésük, észrevehetik a csodát a legkisebb bogárban is. Ha találkoznak olyan növényekkel, gombákkal, amik táplálékul vagy gyógynövényként szolgálnak, kíméletesen gyűjtenek is belőlük.

Recepteket, felhasználási ötleteket vihetnek haza a "puttonyukban".

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában