Környezetvédelem

2023.06.06. 10:52

A káoszkertben mindig törvényes rend uralkodik, állítja a bátori gizgazológus

A környezetvédelmi világnap alkalmából szép és igaz gondolatokat fogalmazott meg Bátorban élő és gazdálkodó Máthé Orsi, a Banya-Tanya Alapítvány megálmodója. Olvassák szeretettel!

B. K.

Június 5-én, hétfőn környezetvédelmi világnapot ünnepeltünk. Mármint azok, akiknek valóban fontos a környezetünk védelme és napról napra ebben a szellemben élik életüket. 

Orsi közösségi oldalán így fogalmazott: - Nem igazán tudom, mit mondjak ma a környezetvédelem világnapja alkalmából... leginkább az jár a fejemben, mennyire időszerű lenne félretenni végre azokat a hibás, hamis és korlátolt narratívákat, amelyek (sokszor még biokertész körökben is) teljesen átszövik és eltorzítják Földanyával való mindennapi viszonyunkat. Minél régebb óta foglalkozom növényekkel, azon belül élelemnövények nevelésével, annál nehezebb felfogni, hogyan gondolhatja valaki, bárki, hogy a jóllétünk alapját jelentő étel előállítására létrehozott rendszerek valamiféle külön világot képeznek, amelyek annál termelékenyebbek, annál jobbak, "korszerűbbek", minél rosszabb „odakint” a többi élőlénynek, méheknek, lepkéknek, katicabogaraknak, denevéreknek, ami nekik káros, nekünk hasznos és fordítva. 

- Aztán  persze, ha már olyan óriási és helyrehozhatatlan károkat okoztunk, amelyek hosszú távú érdekeinket és rövid távú kényelmünket veszélyeztetik, kicsit segítő kezet nyújtunk a „környezetnek” , megpróbáljuk itt-ott „megvédeni”, mármint saját magunktól...

 - Minél régebb óta foglalkozom növényekkel, annál egyértelműbb, hogy épp az ellenkezője igaz ; produktívabb és tökéletesebb, biztonságot, bőséget adó csakis akkor lehet egy élelemtermelési rendszer, módszer, ha annak tudomásulvételén alapul, hogy minden, amit a keretein belül teszünk, minden művelésbe vont földdarab, minden nemesített növény, háziasított állatfaj csupán az Élet csodálatos sokszínűségének egy kicsinyke szelete, egyfajta határterület, amelyen belül szabad mozgásterünk adatott igényeinket és szükségleteinket leleményesen és változatosan kielégíteni, de amely nem lehetne meg az egész káprázatosan gazdag és leírhatatlanul bonyolult összefüggésrendszere nélkül. 

- Minél jobb "nekik", a méheknek, lepkéknek, katicabogaraknak, denevéreknek, vadon élő növényfajoknak, magától értetődően annál jobb és egyszerűbb az élet számunkra is, és annál biztosabb az út egy olyan jövő felé, amelyben egy sivár és küzdelmes túlélés helyett  lehetőségünk nyílik kreatívan, tevékenyen, szabadon létezni, élvezni azokat az apró örömöket, amelyeket a természettel való alkotó kapcsolaton kívül senki és semmiféle online álomvilág nem adhat meg nekünk - zárta gondolatait, amit örömmel osztunk meg portálunkon, mivel minden szavával egyetértünk. 

Orsival egyébként június 6-án, kedden délután öttől hétig személyesen is találkozhatnak az egri Civil Házban. Az Erdő-mező gombáinak rajongóit hívja szeretettel havonta egy találkára Egerbe, ahol rövid ismeretterjesztő előadás után a hétvégi túrákon gyűjtött termőtesteket közösen próbálják meghatározni. A továbbiakban várható témákról személyesen beszélgetnek a megjelentekkel. Ma este a nyárelő gombáiról tudhatnak meg többet. A mesélő, Máthé Orsi, szakellenőr és gizgazológus. A kezdeményező a Banya-Tanya Alapítvány, a helyszínt az egri Civil Közösségek Háza adja. Az érdeklődők a vagy a [email protected] címen jelentkezhetnek be.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shuttertock.)
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában