Vegyszermenteseen

2023.04.30. 08:52

Akár interneten is rendelhetnek "biofegyvert" a kertekbe Hevesből is

Érdemes-e katica lárvákat rendelni az internetről? - ezen vitáztak minap a hobbikertészek egy csoportban. Ádáz küzdelem folyik a kiskertjüket permetezéssel óvók és a biogazdálkodók között. Utóbbiak állítják, a természet tökéletesen szabályoz mindent. Szerintük a hamarosan megjelenő tetvek ellen az egyik leghatásosabb módszer a katicák becsalogatása az ágyásaink közé.

B. K.

- Szeretem a katicák minden faját, nemcsak a hétpettyeseket, hanem az agresszívnek tűnő Harlekineket is - mondja Máthé Orsi, a bátori Banya-Tanya Alapítvány vezetője, aki számos vármegyénkbeli településen tart előadásokat a fenntartható gazdálkodásról. Évek óta elkötelezett híve a vegyszermentes kertészkedésnek. 

Portálunk érdeklődésére elmondta, ha felbomik a biológiai egyensúly, akkor természetes, hogy megjelennek a kártevők a kertünkben. Sokan szeretnének szabadulni a levéltetvektől, a hangyáktól, a csigáktól, pedig ezeknek az élőlényeknek jó okuk van arra, hogy megjelenjelenjenek egy adott területen. Nagy kár, hogy ilyenkor sokan először a peremetezőhöz nyúlnak. Csupán annyit kellene belátni, hogy a természetben, ha nem bolygatjuk, rend uralkodik. Elég, ha kimegyünk a közeli erdőre, rétre. 

Ha az ember csak sétálni, pihenni szeretne, és nem avatkozik be az ökológia rendbe, minden élőlény - a növényektől az állatokig - elegendő táplálékot talál, segíti egymást, az összhangot nem zavarja meg semmi. 

Ha mégis kertészkedni szeretnénk, néhány élelmiszert magunknak megtermelni, ahhoz is tudatosság kell. Orsi azt vallja, ehhez jogunk van, de csak a természet iránti alázattal. 

A katicákra visszatérve, a nyáron szinte mindenhol találkozhatunk velük, a kertben, a városban, vidéken, vagy a parkokban. Akinek van kertje, a legjobb, ha odacsalogatja ezeket a pettyes szárnyasokat, mert fő táplálékuk a levéltetvek és más kártevők.

Ha van kertünkben katicabogár, nem kell félnünk többé a szívó és más kártevőktől, hiszen ez a rovar a ki nem kelt lárvákat fogyasztja akár 6-700 darabot naponta. Akárcsak egy mini kertész, egész nap szorgoskodik és megtisztítja kertünket.

Ha azt szeretnénk, hogy kertünkbe ellátogassanak ezek a kedves és igen hasznos bogarak, a legfontosabb hogy ne használjuk vegyszereket.

Tavasszal, amikor ébredezik a természet, és az első napsugarak átmelegítik a fákat, és a növényeket, a katicák is felébrednek téli álmukból. A legtöbbször az avarban, és a levelek alatt húzzák meg magukat, azért a levélégetést kerüljük el. A természet furcsa fintora, hogy a katicák csak akkor jelennek meg kertünkben, ha van elég táplálékuk. Vagyis ha nincs elég levél vagy pajzstetű növényeinken, akkor ne is számítsunk a látogatásukra.

Vannak csalogató növényeink. Az élősködők előszeretettel látogatják meg leandert, vagy hibiszkuszt, a fekete bodza hajtásait, így a katicabogár is megjelenik hamarosan. 

Ha úgy gondoljuk, hogy gyorsan szükség van a segítségre, egy-egy kirándulás során gyűjtsünk be nagyon óvatosan pár katicát, és telepítsük át őket saját kertünkbe, arra a növényre, ahol a kártevők megjelentek. A katicabogarak tavasszal rakják el a lárvákat, amelyek egy héten belül kikelnek, és igen mozgékonyak, ráadásul nagyon falánkok. 

Érdemes minél előbb beköltöztetni kertünkbe őket, mert egy katicabogár akár 4-500 petét is lerakhat, és egy hónapon belül akár két generáció is felnőhet. Nem árt tudni, hogy veszély esetén a katica halottnak tetteti magát, ilyenkor leesik és megdermed, így védekezik a támadói ellen.

Kitessékelik a hívatlan vendégeket 

Szinte minden kertben előfordulnak hívatlan vendégek - írja az agraraoldal.hu. Az egyik ilyen a zöld őszibarack-levéltetű, ami felettébb gyakorinak számít. Általában csoportosan támadnak le egy növényt, ezért igazán kártékony. A hét- és kétpettyes katicabogár igazán kedvelik őket, így mindenképp érdemes minél több katicát becsalogatni a kertbe. A másik ilyen kártevő, ami ellen jó a katicabogár a közönséges spárgabogár, aminek főként a lárvái a károkozók, de a kifejlett rovar is okozhat számos problémát. Végül a közönséges takácsatkát kell megemlíteni, aminek a katicabogár a nagy ellensége. Amennyiben pókhálóra hasonlító sérüléseket találsz egy növény levelén, akkor minden bizonnyal egy közönséges takácsatkával van dolgod.

Manapság hazánkban is egyre több helyen alkalmazzák a biogazdálkodásban, épp ezért már katicabogár lárvát is lehet kapni, de ennek elég borsos az ára. Érdemesebb becsalogatni őket a kertünkbe. Mivel a petéknek és a lárváknak szüksége van élelemre, csak oda repülnek, ahol van elég táplálék. Ha ilyen növény van kertünkben, akár rózsa, akár más tetves növény, kerítsünk egy pár katicát, és hamarosan családot alapítanak kertünkben, ahol a bölcsődés és óvodás kis katicák, gondoskodnak róla, hogy növényeink egészségesek és szépek maradjanak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában