Hálaadás

2023.10.15. 12:41

95 éves lett az egriek szeretett segédpüspöke

Kilencvenöt éves lett Katona István, ez alkalomból a szülőhelyén mutatott be szentmisét.

Tóth Balázs

Katona István nyugalmazott egri segédpüspök szülőhelyén, Nagykátán ünnepelt.

Forrás: Magyar Kurír

Különleges szentmisén vehettek részt a hívek a nagykátai Szent György-templomban október 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén: a 95 éve itt született és keresztelkedett Katona István egri segédpüspök adott hálát a liturgia keretében katolikus hitéért, egész életéért és papi hivatásáért. A nagykátai plébánia a Magyar Kurirban számolt be az eseményről.

Mint írták, a nyugalmazott segédpüspök kerekesszékben gurult az oltárasztalhoz, meghatóan imádkozott, és fantasztikusan felépített homíliával tanította a híveket. Prédikációja a keresztség szentségéről szólt, valamint a többi szentség kegyelmi adományairól. A minden szentséggel kapcsolatos tanítás után egy életből vett „történettel” tette élővé, maivá a szentségtant. Boldogan beszélt papi hivatásáról, a krisztusi szolgálatról, toborzott fiatal férfiakat az „aratásba”. Biztatta a nagykátai családokat, ne féljenek fiaikat papnak küldeni.

Katona István, egri segédpüspök
Katona István nyugalmazott egri segédpüspök 95 éves.
Forrás: Magyar Kurír

A mise végén megújították keresztségi fogadalmukat, a nagykátai egyházközség képviselő-testületének elnöke megajándékozta az ünnepeltet, valamint egy ministráns leány Sík Sándor Te Deum című versével köszöntötte a 95 éves püspököt. Köszöntést mondott Lengyel Zsolt plébános, esperes is.

Katona István 1928. október 3-án született Nagykátán, Szegeden, 1953. június 7-én szentelték pappá. Szent II. János Pál pápa 1989. november 3-án nevezte ki püspökké, 1997. október 10-én lett egri segédpüspök, Ferenc pápa pedig 2013. november 25-én fogadta el lemondását hivataláról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában