Heol.hu podcast

2023.10.10. 15:08

A közelmúltban jelent meg Szíki Károly könyve, a Kettétört kenyér – Dólya

Szíki Károllyal, a Gárdonyi Géza Színház egykori színművészével, később a Harlekin Bábszínház igazgatójával, politikai és közéleti szereplővel abból az alkalomból beszélgettünk, hogy harmincadik kötete jelent meg a közelmúltban Kettétört kenyér – Dólya címmel. A könyv az anyaországtól elszakadt, elszakított matyókról szól.

Sike Sándor

Szíki Károly egy korábbi kötetével

Forrás: Bujdos Tibor

Dólya a szerző szerint zsákutcás történelmünk szemléltető példája. "Az 1900-as évek legelején kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk, akik az idő kolbászkerítésein lassan lecsorogva összeolvadnak az indián felőrlések mintáján a nagykohóban. Voltak azonban olyanok is, akik a jobb megélhetés reményében Mezőkövesdről elindulva Nagy-Magyarország keleti részein próbáltak szerencsét. Ők alapították Dólyát." – olvasható a kötet borítóján.  

A könyvből kiderül: ott azonban becsapták őket, az ígérettel szemben se jó föld, se víz nem volt, csak küszködés. Ők mégis szembementek a kudarccal és sorsküldetéssel megalapítottak egy falut, felépítettek egy templomot, amikor a Kárpátok-Géniusza (Ceausescu) és terrorista legényei a falvak és templomok felszámolásába kezdtek éppen. A podcastből megtudhatjuk a kötet megszületésének körülményeit, hallhatunk arról a fáradtságos munkáról és a közben felmerülő nehézségekről, amelyek az interjúkötet megszületéséig és korlátozott példányszámban való megjelenéséig elvezettek. Túl ezen természetesen Szíki Károly – bizonyos értelemben rebellisnek mondható – életútjából is felvillan néhány apró részlet.

A teljes adást itt lehet meghallgatni:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában