Őrtűz az Érsekkertben

2023.10.29. 19:36

A Székelyföld autonómiájának napján tartottak megemlékezést Eger gyönyörű parkjában + fotók

Vasárnap késő délután idén ismét meggyújtották az őrtüzet a Székely Nemzeti Tanács Székely autonómiáért folytatott küzdelme jelképes támogatásaként az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkertben. A Mi Hazánk Mozgalom egri szervezetének vezetője, Bognár Ignác portálunknak hangsúlyozta: noha pártként, de politikamentes eseményként szervezték az őrtűz meggyújtását.

Sike Sándor

Szolidaritásból gyújtottak tüzet az Érsek kertben

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ismeretes, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. Ekkor imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le igényeikről. Itt Egerben öt órakor lobbant fel a láng, s a mintegy 130 résztvevő Krupa Sándor és Magyar Gyula közreműködésével, tárogató kísérettel elénekelte a Himnuszt.

Az érsekkerti eseményen Ungvári P. Tamás Petőfinek a Székelyekhez írt versét szavalta el, majd Bognár Ignác köszöntötte a megjelenteket. Jónás Zoltán előadóművész egy Kányádi Sándor verset adott elő, majd a közel ötven éve Egerben élő Oláh István – maga is székelyföldi származású –, a fertálymesteri testület alkapitánya mondott megemlékező beszédet.

A szolidaritási ünnepség további részében Dul Netta gimnazista énekelte el a Boldogasszony anyánkat, majd Jónás Zoltán a Szózatot prózában adta elő. Zárásként a résztvevők elénekelték a Székely Himnuszt.

Az őrtűzgyújtás alkalmából elhangzott: jövő évben, április12-én, a felvidékről kitelepített magyarok emléknapján kopjafát állítanak a Petőfi téren. A Zetelakán készülő kopjafa költségeit adományokból teremtik elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában