Őskor és történelem

2023.10.06. 22:00

A világhírű ipolytarnóci őslénytani lelőhely megkövült világba enged betekintést

Október hatodika a földtani sokszínűség világnapja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely a geopark kapuja, mely egy tovatűnt, mára már megkövült világba enged betekintést.

Hornyák Réka

Október hatodikán és hetedikén színes programkavalkád várja a látogatókat az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a geotóp, a földtani sokszínűség és az állatok világnapja alkalmából – olvasható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Facebook oldalán. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely különleges programokkal várja a látogatókat a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani örökségének gazdag tárházába és az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál egyaránt. A programokat szakavatott túravezetők és high-tech interpretációk teszik közérthetővé. 

Október hatodika a földtani sokszínűség világnapja. Az őslénytani lelőhely egy mára már megkövült világba enged betekintést. 

Október hetedikén az állatok és a geodiverzitás világnapjára is emlékeznek. 10 óra 45 perctől az Ősfenyő Belépő fogadó épületében egy ingyenes tárlatvezetés az időspirál és geosite kiállításokon keresztül teszi szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Emellett a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitérnek a térség földtani örökségének népszerűsítésére. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Ipolytarnóci Ősmaradványok/Facebook)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában