Október 23.

2023.10.23. 12:15

Egyetértés és egység '56 két legfontosabb üzenete a mának, hangzott el Gyöngyösön + fotók

Ha a politikai haszonszerzés reményében az egység helyett a viszályt választjuk, sorsunk tort fog ülni felettünk – fogalmazott Csárdás László a megemlékezésen.

Szabó István

Október 23-i megemlékezés Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön az október 23-i megemlékezés hagyományosan a nemzetért celebrált szentmisével kezdődött a Szent Bertalan templomban. Az ünnepi eseményekre idén is a szomszédos 56-os emlékműnél került sor. Csárdás László, a gyöngyösi polgármesteri kabinet külügyi referense ünnepi beszéde elején feltette a kérdést: népünk nagyjainak, hős elődeinknek sorsfordító tetteire miként illő, hogyan érdemes emlékezni?

– Azok az események, amelyek szabadságunk visszaszerzéséhez vagy éppen megtartásához tollat vagy fegyvert adtak a kezünkbe – s amelyek végső soron eldöntötték, hogy a történelem könyörtelen viharai a semmibe repítenek-e bennünket –, hatnak a jelenünkre, közös örökségünkként állandó útitársaink. Azt tehát, hogy mindezekre hogyan emlékezünk, meghatározza az, hogy a most élők és az elkövetkező generációk mit gondolnak a jelenükről, önmagukról. Békeidőben, ha létezik ilyen, felidézhetjük Petőfi és a márciusi ifjak bátorságát, vagy a közös néplélek elkísérheti Mansfeld Péter az utolsó útjára. Így is lehet emlékezni. Ha azonban a világ forrong a megemlékező közösség körül, talán bölcsebb, ha megpróbáljuk történelmi fordulópontjainkat a jelen valóságába emelni, és megérteni azt, mit tanulhatunk azoktól, akik hasonló, embert próbáló viszontagságokon már túljutottak. 67 évvel ezelőtt eleink úgy érezték, hogy nem bírják tovább. Nem akartak többé a rabság látható és láthatatlan láncaira verve élni. Nem akarták elfogadni, hogy a szabadság utolsó sarokköveit is porrá zúzzák. Akik akkor az oroszlán szemébe néztek, vélhetően nem értettek mindenben egyet. Az viszont bizonyos, hogy egy kérdésben mindannyian kezet tudtak fogni: tudták, megértették, hogy a szűkebb közösségük vagy épp a nemzet egésze csak akkor képes felemelkedni, ha a legfontosabbakban egyetértenek. Egyetértés és egység. Szerintem a jelen kor szédítő sebességgel változó, kiszámíthatatlan világában e két intelem '56 leginkább húsbavágó és legfontosabb üzenete, bölcsessége. Ha igyekszünk lépést tartani a világ eseményeivel, mindannyian érezzük, hogy az veszélyesebbé vált. Azok a fundamentumok, amelyeket a legtöbben magától értetődőnek gondoltunk, megdőltek. Ha a politikai haszonszerzés reményében az egység helyett a viszályt, az egyetértés helyett pedig a belső békétlenséget választjuk, sorsunk tort fog ülni felettünk hibáinkért – emelte ki Csárdás László.

Az ünnepi beszéd után a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai elevenítették fel műsorukban a 67 évvel ezelőtt történt eseményeket. Végül az önkormányzat, az intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelgő koszorúikat az emlékszobornál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában