Megelőzés

2023.10.20. 10:10

Fanni mindenkinek pacsit adott a gyöngyösi drogprevenciós délutánon + fotók

A terápiás kutya interaktív élményfoglalkozáson tette oldottabbá a szerhasználat komor témáját.

Szabó István

Drogprevenciós foglalkozással várták a fiatalokat Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

EgySZERvolt elnevezéssel interaktív drogprevenciós élményfoglalkozásra várták a fiatalokat csütörtökön a gyöngyösi Mátra Művelődési Központba. Benkó Nikolett szociálpedagógus vezette a foglalkozást, s a délután során Fanni, a mentett labrador keverék terápiás kutya közreműködött a játékos feladatok elvégzésében. Benkó Nikolett, mint mondta magáról, alapvetően kamasz-fókuszú segítő szakember.

– Akikkel együtt dolgozok, azokra hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy problémás kamaszok, de én ilyeneket nem ismerek. Inkább úgy mondom, arra van szükségük, hogy legyen egy felnőtt az életükben, aki támogatást nyújt nekik. Romákkal, szerhasználókkal, bántalmazott fiatalokkal szoktam dolgozni, emellett diákothonokban, iskolákban tartunk közösségfejlesztéseket, de idősek otthonába, fekvőbetegekhez, illetve hajléktalanszállókba is járunk. Én azért alapvetően a drogprevencióval foglalkozok a fiatalok körében – részletezte 

Mint megtudtuk, rendkívül széles a terápiás kutya jelenlétének a hozzáadott értéke. Boldoggá teszi pusztán a jelenlétével a résztvevőket, előhozza az emberek gyermeki oldalát. Motivál a foglalkozások feladataiban való aktív részvételre. Érzelmi támaszt nyújt a megjelenteknek, csökkenti bennük a stresszt. Kommunikációs kapcsolatot teremt az emberek között, és közben tükröt tart önmagunk előtt. Mindezzel növeli a foglalkozások hatékonyságát, és a fejlesztést játékossá teszi. A délután során a különböző szerekről a legalapvetőbb tudnivalókat vették át a résztvevők.

–  Alapvetően a szerhasználat, a szerfüggőség nagyon komplex dolog, nem lehet feketén-fehéren tekinteni rá. Nem lehet egyértelműen azt mondani valamire, hogy rossz vagy jó. Van egy skála, és ahol ezen elhelyezkedik a felhasználó, az a megítélés alapja. A drogok használata például az egészségügyben, az orvostudományban nagyon hasznos. Ha a barátaimmal egy délután beszélgetés közben megiszok egy sört, azzal még semmi baj nincs. Viszont ha kora reggel egy féldecivel kezdem a napot, már problémás a helyzet. Nagyon fontos, hogy adott szernél –  legyen az akár kémiai függőséget okozó, például kávé, nikotin, alkohol, kábítószer, vagy olyan tevékenység, ami cselekvési függőséget képes kialakítani, például telefon- vagy számítógéphasználat, szerencsejáték – mindig kontrolláljuk, hol tartunk az adott skálán – hangsúlyozta Benkó Nikolett.

Fanni kutya a játékos foglalkozásokat valóban oldottá és derűssé tette, a hozzászólóknak, a jó választ adóknak pacsit adott, ami után jutalomfalatkát ropogtathatott. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában