Élővilág

2023.10.23. 11:32

Hódító hódok Hevesben, most te is segíthetsz a feltérképezésükben

Heves vármegyében is egyre gyakrabban találkozni hódokkal, illetve hódvárakkal. A kutatók munkáját segíthetjük azzal, ha bejelentjük hol találkoztunk velük.

Heol.hu

Az Ökológiai Kutatóközpont HódTérkép közösségi adatgyűjtő programjának keretében a kutatók vízhez kötődő emlősfajok elterjedését és hatásait vizsgálják. Kiemelt figyelmet fordítanak az eurázsiai hód által épített gátak felmérésére. Lehetőség van továbbá rágásnyomok, valamint megfigyelt élő vagy elpusztult állatok bejelentésére - adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon

Mint írják, a természetvédelmi jelentőséggel bíró, őshonos hód és vidra mellett az idegenhonos inváziós nutriával, amerikai nyérccel és pézsmapocokkal kapcsolatos megfigyeléseket is várják. Az adatok beküldésére a regisztrációt (hodterkep.hu/register-t) követően, ide kattintva nyílik lehetőség. 

Kiemelték, a megfigyelés bemutatásához legalább egy saját fotó beküldésére, egy kérdőív megválaszolására és egy helyjelző megadására van szükség.

Heves vármegyében legutóbb a Bél-kő tetején bukkantak egy elcsigázott nőstény hódra, amely a szakembereket is megdöbbentette.

Májusban a Tisza-tavi Robin Hódot kapták lencsevégre.

Az Eger-patakban is pancsolt egy fafaragó mester februárban, erről videót is készítettek

A Tarnán is megfigyelték a hódok által hagyott nyomokat, egyre szorgalmasabban építkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában