Fekete dió

2023.10.01. 06:50

Idén is odalesz a diótermés java része, egri tanácsadónkat kérdeztük, tehetünk-e valamit

Ketészkedő olvasóink számoltak be arról, hogy hiába védekeztek, idén is feketén hullanak le a diók a fáról. Mit tehetünk a kármentésért?

Barta Katalin

Hiába védekezünk, feketén hullanak a diók a fáról

Forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Hiába minden védekezési kísérlet, a hazánkban őshonos diófák - úgy tűnik -  idén is áldozatul esnek az alattomos kártevőnek, a diólégynek. Olvasóink számoltak be arról, hogy hiába próbálják meg évek óta menteni diófáikat a kártevőtől, az eredmény szinte egyenlő a nullával. A beérett termés fekete burokban hullik le a fákról, s java részük ehetetlen. Nagy Szabolcs portálunk állandó kertészeti tanácsadója érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a hozzá betérő vásárlók is panaszkodnak. A nyár folyamán próbáltak bevetni minden lehetséges eszközt a védekezésre, de csekély siker koronázta fáradozásukat. 

Most néhány kármentő tippet hoztunk, hogy legalább a karácsonyi bejglibe jusson egy-egy adag egészséges dió, ami a kertünkben termett.

Az agroinfo.hu oldalon azt írják a témával kapcsolatban, nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljünk oda a diófára, és amint észrevesszük, hogy megtörtént a baj, lépjünk közbe. Így nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a diót.

A diót minél hamarabb tisztítsuk meg. Áztassuk vízbe a diókat néhány órára, így elpusztul a kukac, amelyik esetleg még a héj alatt megbújt. Ezután fúrógépbe fogott keverőszárral tudjuk leszedni a fekete részt. Majd szárítsuk meg a diót és így tároljuk el hűvös helyen.

Az is nagyon jó megoldás, ha a megpucolt vagy ledarált diót a fagyasztóba tesszük. Így, amikor szükség van rá, előző nap vegyük ki és hagyjuk lassan kiengedni. Azonban csak az egészséges diót fogyasszuk, amennyiben az már nem menthető, akkor semmisítsük meg.

Így védekezhetünk dióburok-fúrólégy ellen! Egy korábbi cikkünkben Nagy Szabolcstól megtudhattuk, hogy a legjobb védekezés a támadás, vagyis a permetezés. A talajból való imágórajzás kezdetén, aminek ideje június vége, július eleje, célszerű a diófa koronacsurgójának alját alaposan lepermetezni kontaktérintő rovarirtóval vagy biológiai szerrel (Artis) lekezelni! A rendszeres növényvédelemmel jelentősen gyéríthetjük az egyedszámot. A múlt évtől a kártevő elleni kémiai védekezést egy kiegészítő-hatásjavító készítménnyel, azaz csalianyaggal (Combi-Protect) lehet kombinálni az eredményesebb hatás érdekében. A permetezéskor ügyelni kell rá, hogy be kell fedni a fák teljes lombkoronáját, apró cseppekkel. A diónál tapadásfokozó adalékot is használni kell. Tehát ugyanúgy kell eljárni ahogyan azt más gyümölcsfáknál is tesszük. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, körülbelül 10 naponta ismétlik a permetezést a nagyüzemek.

Szakemberünk ajánlotta a Combi-Protec csalétket is, amely egyelőre még mindig nagyon drága, így kevesen folyamodtak ehhez a megoldáshoz. Akik mégis bevetették, valamivel egészségesebb termést szüretelhetnek idén. 

Mivel a vegyszeres védekezésnek ilyentájt már nem sok értelme van, a tanács az, hogy a lehullott beteg termést, mielőbb távolítsuk el a talajról, vagy terítsünk a fa alá fóliát, amely megakadályozza, hogy a lárva bebábozódjon a talajban, és a következő évben megint kárt okozzon.   

Fontos az is, hogy a diófákon se hagyjuk a kártevő lárváival fertőzött foltos, fekete szemeket. Ha nem spórolunk az energiával, és rendszeresen összeszedjük a lehullott fertőzött diótermést, s azt pedig megsemmisítjük, van esély arra, hogy jövőre kevesebb gondunk legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában