Látványosság

2023.10.23. 16:41

Középkori maradványok bukkantak elő a Tiszából

A Tisza alacsony vízállásának köszönhetően ritka, középkori maradvány látszik a folyóban.

Heol.hu

Nem mindennapi dolog látszik a hullámok között

Forrás: Mészáros János/Új Néplap

A szolnoki hídnál található nem mindennapi jelenségről a szoljon.hu számolt be. Mint fogalmaztak, nem tudni, hogy meddig lesznek most ősszel láthatóak a híres maradványok, egyelőre nem tudni. Az kétségtelen ugyanis, hogy alacsony a Tisza vízállása, rekord-, vagy rekordközeli szintre azonban a szakemberek szerint nem kell számítani.

– A hidrometeorológiai előrejelzések, valamint az őszi időszakot jellemző, alacsony mértékű vízkivételek alapján nem várható, hogy megdől az igazgatóságunk működési területén lévő vízmércéken az észlelések kezdete óta előfordult legkisebb vízállás – mondta el a szoljon.hu érdeklődésére Laczi Zoltán, a  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferens. Hozzátette,  a Tisza duzzasztás nélküli (Kisköre-Tiszaug) szakaszát a legkisebb vízállási szintekhez képest 60-140 centiméterrel magasabb vízállás jellemzi. 

– A Tisza pillanatnyilag Szolnoknál mínusz 232 centiméter , Kisköre-alsónál pedig mínusz 268 cm. A Zagyva esetében is magasabb jelenleg a folyó mederteltsége a mindenkori legalacsonyabb értékhez viszonyítva – számolt be az adatokról a szakember.

Alacsony vízállásnál pedig Kiskörénél a Tisza-tó talán legismertebb hajóroncsa, a Délibáb tűnik fel. A huszonhét méter hosszú motoros 1984 óta pihen a tó fenekén.

Egy közel negyven évvel ezelőtt elsüllyedt hajó orra és kormánykereke áll ki a Tisza-tó hullámai közül Kiskörénél
A Délibáb előtűnik olykor-olykor
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában