Kortárs

2023.10.18. 14:20

Mai Ádámok és Évák az egri szabadegyetemen

A kortárs művészet sokaktól távolt áll, holott s ezt a problémát szeretnék orvosolni az előadássorozat szervezői és előadói.

Hornyák Réka

Kortárs képzőművészetről – közérthetően. Ezzel a címmel indít szabadegyetemi előadássorozata az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszék a Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájában, derült ki a napokban a vármúzeumi sajtótájékoztatón. 

Az előadások célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, megismertetése, közérthetővé tétele. A vetített képekkel kísért tudományos ismeretterjesztő előadások betekintést nyújtanak a kortárs művészet és vizuális nevelés aktuális kérdéseibe, s nem mellesleg a tanszéken oktatók munkájába. Az előadók az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tapasztalt előadói és kutatói, saját kutatási területükről olyan témákat választottak, melyek széles körben tarthatnak számot az érdeklődésre. A feltett kérdések mindenkit érinthetnek: hogyan változik a saját magunkról alkotott kép a jelenkori művészetben, hogyan reagál a művészet változó világunk problémáira? 

– A kortárs képzőművészetnek a társadalmi presztízse igen alacsony és nagyon sok tévképzet övezi. Célunk, hogy reálisan bemutassuk azt, hogy milyen is valójában a kortárs művészet, hogyan reagál a mai világ történéseire és hogyan dolgozza fel az éveket. Úgy állítottuk össze a programot, hogy a témában jártas előadók a legfrissebb jelenségeket mutassák be, dolgozzák fel, közérthető módon – ismertette az előadássorozat létrejöttének okát dr. Boros Lili, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszék tanszékvezetője. 

Az első előadás október 19-én, csütörtökön lesz délután fél öttől fél hatig. Az előadást dr. Virág Ágnes, művészettörténész és egyetemi adjunktus tartja, témája pedig a Mai Ádámok és Évák, kortárs férfi- és nőábrázolások. 

További előadások november 7-én és 28-án, valamint december 12-én várhatóak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában