Hospice

2023.10.18. 22:01

Megkönnyítik az elmúlást és a gyászt

A hospicenak valódi menedéknek kell lennie, a betegnek és a családnak méltóságot kell adni. A terület folyamatosan fejlődik.

Tóth Balázs

Főigazgatói dicséretet adtak át Kovács Juditnak

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Hospice Világnapon Egerben, a Markhot Ferenc Kórházban is megemlékezést tartottak. A Hospice Osztály szervezésében a terület feladataiba, mindennapjaiba nyertek betekintést a kórházi dolgozók. Előbb Fürné Mosoni Anita vezette föl az előadásokat, kifejtve, hogy ha egy picit is megismerik az ott lévő embereket, a munkát, a fiatalok is örömmel mennek segíteni. Pásztor Édua, az Egri Mályvavirág pont vezetője, az esemény fővédnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a hospice menedéket jelent, s jó csapat dolgozik az osztályon, akik segítenek a betegeknek és a családoknak is, a testet, a lelket egységes egészként kell kezelniük az elmúlásban.

Dr. Maszárovics Zoltán, a kórház orvos-igazgatója elismerően beszélt az osztály dolgozóinak munkájáról, amely rendkívül fontos. Sokan tartózkodóak a hospice ellátással kapcsolatban, de az osztály sugárzik a kórház felé.

Az első előadást Dulibán Lászlóné, a miskolci Erzsébet Hospice főnővére tartotta, aki áttekintést adott a palliatív és hospice ellátás helyzetéről az országban és be is mutatta saját alapítványukat, tevékenységüket. Mint mondta, ez nem elfekvő, ez az ellátás multidisciplináris, folyamatosan fejlődik, új ellátási formákat vezetnek be, a beteget és a családot egységként kezelik, gyászcsoportot is működtetnek. Beszélt a palliatív ellátásról, amikor már a tüneteket, a fájdalmat enyhítik, leggyakrabban rákbetegeknél. Döntésekben segítenek, csökkentik a depressziót, a családoknak pénzügyi, jogi tanácsokat adnak, segítenek feldolgozni a veszteséget. A palliatív ellátással az a cél, hogy javítsák a tájékozottságot, együttműködést, pszichés állapotot, az életminőséget, reálisabb célokat tűzzenek ki, s meghosszabbítsák a beteg életét.

A hospice ellátásra hazánkban 500-1000 ágynak kellene lennie, most 400 van, küzdenek azzal, hogy nincs graduális képzés, kevés a jó orvos és ápoló, országon belül eltér az osztályok ellátási minősége, s alulfinanszírozott a terület, mind az intézményi, mind az otthoni ellátás. Ők a kórházban is segítenek a végstádiumú betegeknek, legyenek fekvőbetegek, vagy járóbetegek, otthoni komplex ellátást is nyújtanak. Átlagosan 21 napig gondoskodnak valakiről, 82 százalék a halálozási arány, nyolc nap a várakozási idő, 13 százalékos a hazabocsátási arányuk. A dolgozóknak is nagy lelki és fizikai terhet jelent a munka és a betegek elvesztése. Egyre több az otthon kezelt beteg és a járóbeteg is. A betegek életét játékkal, zenével, képzőművészettel igyekeznek jobbá tenni. A részleg egyébként klinikai kutatásokban is részt vesz, legyen szó kezelési módokról, gyógyszerekről. Készült róluk film, könyv is, és próbálnak adományokat szerezni a működéshez.

Berecz Kitti gyógytornász arról beszélt, hogy a mozgás jó hatással van a hospice osztályon lévőkre, növeli mobilitásukat, fájdalomtűrésüket, egyensúlyukat, állóképességüket, légzőkapacitásukat, akár aktív, akár passzív terápiáról van szó. Motivációt is jelent nekik a torna, bizalmat, javítja életminőségüket és önbizalmukat, fejleszti állapotukat és várják a foglalkozásokat.

Egerben is megemlékeztek a világnapról
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Kapaló Éva és társai a Támogató mancsok tevékenységét, a segítő kutyákat mutatták be, akik rendszeresen megfordulnak a hospice osztályon, és szintén kedveltek a betegek körében. A kutyák jó terápiás segítők, könnyen tanulnak és olvassák az emberek viselkedését, nonverbális kommunikációját. A szakemberek, a terápiás kutyák és felvezetőik egy csapatot alkotnak és így lehetnek eredményesek. A kutyák motiváló erővel bírnak a betegeknek, ellazítják, megnyugtatják őket, csökkentik a stresszt és a félelmüket, javítja közérzetüket, fokozott cselekvési kedvet kölcsönöznek nekik.

Az előadások között Zám Andrea színművész énekelt a közönségnek, aki elmondta, maga is önkénteskedett hospice osztályon. Fiatalként még mindenki azt gondolja, mondta, a fiatalság és az egészség örök, nem lehet baja az embernek, de ez nincs így, később látjuk az idő múlását.

Az ünnepség vége felé főigazgatói dicséretet adtak át Kovács Juditnak, a Hospice Osztály főnővérének, aki 23 éve dolgozik az egészségügyben és kilenc éve az osztály főnővére, koordinálja az oktatást és a képzéseket. A részleg 2021-ben országos kamarai díjat is elnyert.

A megemlékezés a Méltóság kertjében ért véget, ahol egy emléktáblát koszorúztak meg a résztvevők és mécseseket is elhelyeztek, majd imádkoztak a betegekért és az elhunytakért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában