Szmájli

2023.10.07. 14:00

Mosoly-sétára indultak a gyöngyösiek + fotók

A városban először szervezték meg a programot a Mosoly világnapja alkalmából.

Szabó István

Először rendeztek Mosoly-sétát Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Mosoly-séta indult szombat délelőtt Gyöngyösön az 1999 óta mindig október 7-én tartott Mosoly világnapja alkalmából. A Mosolygós Magyarokért Mozgalom kezdeményezésére az ország számos pontján tettek a résztvevők egy időben sétát, amelynek a mottója Ha van közös akarat, találunk közös szavakat volt. 

A szervezők szerint a béke, a mosoly mindenki számára – politikától függetlenül – közös nevező kell, hogy legyen. A séta életre hívói hiszik, hogy ha sok ember sok helyen elindul pozitív, békés szándékkal és mosollyal az arcán, az visszatükröződik ránk. Közös célunk elérése legalább annyira fontos, mint amivé az együttműködés útján válhatunk.

Gyöngyösön a Szent Bertalan templom melletti városfeliratnál összegyűlteket Aradi Mária közösségépítő és Vinczúr Vica, a Berze Nagy János Gimnázium diákja, a Mosolygós Magyarokért Kicsi Nagykövete köszöntötte.

– Az eredeti ötlet Harvey Ball grafikustól származik, aki 1963-ban megalkotta a mosolygó arcot jelképező szmájlit. Halála előtt jött rá, az igazi életcélja az, hogy a boldogság nagykövete legyen. A kezdeményezés célja az, hogy bánjunk bőkezűen a mosolyokkal, és ezzel derítsünk másokat is jókedvre. A mosoly olyan egyetemes nyelv, amelyet a világon mindenütt megértenek. Kutatások bizonyítják, hogy a mosolygós emberek sikeresebbek az életben, mint a morcos társaik. A mosoly, ha nem is oldja meg a problémát, de feloldja azt. Akkor, miért ne mosolyognánk? Hazánkban a mozgalmat egy gyöngyösi származású pedagógus, Farkas Éva honosította meg a férjével 2010-ben. Az ő fő célkitűzése, hogy 2040-ig sikerüljön egy pozitívabban gondolkodó generációt nevelni. A mosoly egy hívószó a világ magyarjaihoz a közös értékek mentén, hiszen összekapcsolja az embereket. Mert csak együtt lehet a magyarság hatalmas erő. Ma ezekben a percekben a világ számos magyarlakta településén emlékeznek meg a Mosoly világnapjáról a Mosolygós Magyarokért Mozgalom kezdeményezésére – emelte ki Vinczúr Vica.

Aradi Mária arról beszélt, hogy a civilizációt nem onnan kell számítani, hogy találtak valami ember alkotta használati tárgyat. Azt a megtalált legősibb, összeforrt combcsonttól kell számítani, jelentette ki.

– Az azt jelenti ugyanis, hogy nem hagyták magára a sérült társukat a többiek, hanem magukkal vitték, hogy felgyógyulhasson. A közösségünk az, ami továbbviszi az életünket. Összefogással tudunk nagy célokat elérni. Ez pedig akkor működik, ha automatikusan rámosolygunk embertársunkra. Ez a kezdete mindennek. Nagyon fontos nekünk az országunk, a városunk. Ha a részesévé szeretnénk válni, akkor nincs más dolgunk, mint szívből, szeretettel mosolyogni. Amikor teszünk a másik ember felé egy lépést, akkor hármat teszünk magunkért. És ez a csodálatos energia nagyon kell mindnyájunknak. Köszönjük Vinczúr Vicának a mai alkalmat, a mosoly kicsi nagykövetének, hiszen ő generálta számunkra ezt a napot – fogalmazott Aradi Mária.

A résztvevők egy-egy szál kézműves virággal is jelezve közös céljukat, a közeli Fő térre sétáltak, ahol részt vettek az éppen kezdődő Kapcsolódások napja rendezvényein.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában