Heol.hu podcast

2023.10.30. 14:10

Most 90 éves Dr. Lőkös István professzor, a nevéhez 40 kötet megjelenése kötődik

Az Egerben élő dr. Lőkös István professzor hamarosan – november 10-én – betölti a 90. életévét. Oktatási, tudományos és könyvírói tekintetben is rendkívül gazdag életút az övé. A tanár úrral – ahogy az őt ismerő fiatalabb nemzedék szólítja – otthonában beszélgettünk.

Sike Sándor

Dr. Lőkös István volt podcast-adásunk vendége

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Egyszerű oka van annak, hogy házhoz mentünk: betegsége miatt többnyire feleségével –  az 1959-ben hozzá férjhez ment egykori közgés diáklánnyal, volt tanítványával, Jakab Évával közös – lakásukhoz van kötve. Ez az egészségi állapot egyúttal magyarázat is arra, hogy az a Lőkös István, akit minden nap lehetett valakikkel beszélgetve látni a belvárosi sétélóutcán, egy ideje nem tűnik fel már ott.

Az irodalomtörténész professzor, szlavista, nyugalmazott egyetemi tanár tősgyökeres egriként lett előbb a Klapka utcai közgazdasági szakközépiskola, majd a – változó nevekkel ismert – egri tanárképző főiskola oktatója közel 25 éven át, hogy onnan 1984-ben a debreceni egyetemre vigye a szakmai pályája. Első 1974-ben megjelent tanulmányától kezdve 2022-ig negyven kötet megjelenése kötődik a nevéhez úgy, hogy időközben a horvát nyelvű irodalom értő kutatója, műfordítója, s 2000 óta a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja lett.

Számos kitüntetése között a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje (2003) és a Horvát Hajnalcsillag Érdemrend (2018) lehet a legrangosabb, illetve ide sorolhatjuk a tavaly ősszel – a magyar irodalom egyes területein végzett több évtizedes kutatómunkájával, valamint a horvát, szlovén, szerb irodalmak, a dél-szláv és a magyar irodalom kapcsolatait szorosabbra fűző állhatatos tevékenységével – kiérdemelt  Cs. Szabó László-díjat. Ez utóbbi elismerés egyúttal lehetőséget biztosított számára, hogy az Akadémia köztestületi tagjává váljék.

Erről az igen gazdag életműről szól a beszélgetésünk, amelyből kiderül: a tudósi, kutatói, oktatói életforma nem feltétlenül izgalmaktól mentes. Különösen nem egy olyan korszakban, amikor az egypártrendszer hű alattvalói áskálódásban is megpróbálják kiélni magukat.

Hallgasd meg teljes adásunkat!

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában