Egészségtudatos életmód

2023.10.24. 19:55

November 30-án lesz Gyöngyösön a helyi orvosfivérek szervezte országos FEJ-döntő

Október 30-ig lehet jelentkezni a jövő évi Fiatalok az Egészséges Jövőért diákversenyre.

Szabó István

Dr. Watti Rézan a fivérével az egészségtudatosságra hívja fel a fiatalok figyelmét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

November 30-án rendezik Gyöngyösön az immár 7. alkalommal kiírt Fiatalok az Egészséges Jövőért (FEJ) országos verseny döntőjét, tájékoztatta portálunkat a gyöngyösi dr. Watti Rézan, aki jelenleg a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház szívsebész szakorvosa. A fiatal orvos és fivére, dr. Watti Jezdancher, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház orvosigazgató-helyettese, belgyógyász, endokrinológus szakorvos 2016-ban Gyöngyösön indították útjára az azóta magát országos versennyé kinövő megmérettetést. A céljuk az, hogy a jelenlegi fiatal generáció egészségtudatosabb legyen, és a megszerzett tudásuk által egészségben eltöltött éveik száma magasabb legyen a szüleikénél és nagyszüleikénél. Az idei döntő pontos gyöngyösi helyszíne még egyeztetés tárgya, tette hozzá dr. Watti Rézan, de a jövő évi versenyről már részletesebben szólt.

– A FEJ célja továbbra is az egészségtudatos életmód népszerűsítése. A vetélkedőn való részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő ez év október 30. Jövőre is garantáltan izgalmas és hasznos élményekkel gazdagodhatnak a jelentkező diákok. Olyan játékos feladatokkal találkozhatnak, amelyek segítségével elmélyíthetik tudásukat az egészségtudatos életmódról. A legfontosabb témák jövőre is az alkohol, a drog, a dohányzás káros hatásai, a szexuális úton terjedő betegségek, az elsősegélynyújtás és az alapvető egészségügyi ismeretek lesznek. Ez utóbbinál egy kis problémamegoldásra is invitáljuk a versenyzőket – tudniuk kell majd eldönteni, hogy egy adott páciens a panaszával vajon kit keressen fel: a gyógyszertárat, a háziorvosát vagy rögtön menjen a sürgősségi osztályra? Az elődöntőt online módon rendezzük, ahonnan a legjobbnak bizonyuló csapatok jutnak a hagyományosan Gyöngyösön sorra kerülő országos fináléba – részletezte dr. Watti Rézan.

A versenyre jelentkező csapatoknak teljes mértékben biztosítják a versenyre való felkészülést: többek között információs videókat töltenek fel a Facebookra, az Instagramra, a TikTokra, tette hozzá dr. Watti Rézan. Mint mondta, ezekből a kisfilmekből az idei döntőre is lehet még készülni. Dr. Watti Jezdancher korábban arról beszélt portálunknak, lényeges, hogy a tanulók értsék az egészséggel összefüggő kérdések fontosságát, az ezzel kapcsolatos beállítódások szilárdak legyenek. 

– A jól motivált célcsoport képes lesz olyan egészségügyi szokások, hagyományok átörökítésére, amelyek megjelennek pozitív társadalmi magatartásként. Ennek eredménye az egészségtudatos életmód, valamint az egészségesebb társadalom, a tehermentesített egészségügyi ellátórendszer – fejtette ki korábban dr. Watti Jezdancher.

 




2023.10.30.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában