Poloskainvázió

2023.10.10. 06:55

Nyakunkon a bosszantó poloskainvázió Hevesben is

Sok olvasónk jelezte, hogy ismét tömegesen jelentek meg házaikban, kertjeikben a poloskák. Mutatjuk, milyen fortélyokat lehet bevetni ellenük.

Barta Katalin

Ha szeptember, akkor várhatóan garantáltan tömegesen jelennek meg a kertünkben, a lakásunkban a hívatlan vendégek, a poloskák. Olvasónk jelezte, hogy az elmúlt napokban már szellőztetni se nagyon mer, mert a szúnyoghálón át is simán bebújnak a büdösbogarak, és ellepik a legrejtettebb réseket is. Ilyenkor könnyen tapadnak meg a szabadban meg a ruházatunkon is, így észrevétlenül mi magunk visszük be a házba a kellemetlen társat. A fényre is előszeretettel gyülekeznek az egyébként meglehetősen lomha kitinpáncélosok, amelyeknek számos faja él hazánkban is.  

A kertészkedők arra panaszkodnak, ha a beérett (paradicsom, paprika) termést megtalálják és szívogatni kezdik, akkor a gyümölcs, zöldség már élvezhetetlen, szinte azonnal kidobható. A kérdés, hogy védekezhetünk ellenük. 

Most néhány tuti tippet gyűjtöttünk össze a hatékony védekezésről az agrarszektor.hu oldal segítségével.  

A vegyszerek hatásosak lehetnek, de sajnos hatással vannak a nem kártékony fajokra is, így ezt a biokertekben nem tanácsolják a kertészek. Az egyik legtermészetesebb védekezés, ha madárbarát kertet alakítunk ki, szárnyas barátaink számára, ugyanis boldogan belakmározzák a poloskákat. A sünök és denevérek is szívesen fogyasztják őket, ezért érdemes olyan kertet kialakítani, ami odacsalogatja ezeket a hasznos állatokat. 

Használhatunk védőhálót is. Sűrűn szőtt zsákokat vagy szúnyoghálót teríthetünk azokra a termésekre, amelyeket szeretnénk megvédeni. 

Ha  már nagyon elszaporodtak a poloskák, húzzunk egy kesztyűt, szedegessük össze egyenként a példányokat, és dobjuk mosószeres vagy ecetes üvegbe, attól biztosan elpusztulnak.
Ha bekuckóztak a lakásba, szintén érdemes egyenként összeszedni őket és ecetes vízbe dobálni. Ha irtózunk tőlük, ecetes, szódabikarbónás, vagy illóolajos vízzel (menta, citromfű, eukaliptusz, teafa) bepermetezhetjük a nyílászárókat, ajtó, ablakréseket, ez távol tartja őket. Van, aki a morzsaporszívóját áldozta fel erre a célra. 

Az ablakokon kiszűrődő esti fény ugyanúgy vonzza őket, mint bármelyik másik élőlényt, tehát vagy csukjuk be az ablakokat, vagy kapcsoljuk le a villanyt. Ha nagyon zavarnak a poloskák, akkor egyszerűen szereljünk fel minden ablakra szúnyoghálót, ezzel a többi bosszúságot okozó rovart is ki tudjuk zárni.

Akinek ideje van, házilag poloska csapdát is készíthet. Elég hozzá egy üres PET palack, egy apró, elemes LED lámpa és szigszalag. Vágjuk félbe az üres üveget a felső harmadánál, helyezzük az üveg aljába a bekapcsolt LED lámpát. A palack tetejét fejjel lefelé illesszük vissza és szigetelőszalaggal rögzítsük stabilan, résmentesen.
Az üveg aljára, szélére ragaszthatunk még szigetelőszalagot, hogy a fény csak a palack szája felé terjedjen; így még könnyebb lesz elkapni vele a poloskát. Helyezzük ki a csapdát a szobába vagy a kertbe! Garantált a védelem.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában