Irodalom

2023.10.09. 13:00

Szerelemről, hitről, emberi kitartásról szól a program a hevesi könyvtárban

Tamási Áron születésének 125 éves, Kós Károly születésének 140 éves évfordulója adta az alapötletet, hogy Erdély két páratlanul értékes, feledhetetlen szellemi alakjáról műsorral emlékezzenek meg Jónás Zoltán és Balogh Ágnes, előadóművészek.

Barta Katalin

Jónás Zoltán ezúttal a hevesi könyvtárban fog előadóestet tartani

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Remek programnak ígérkezik Hevesen a könyvtárban az október 10-i, kedd délutáni Erdélyi történetek, vallomások című előadás, amelyen és Jónás Zoltán és Balogh Ágnes, egri előadóművészek varázsolják el a közönséget. Kós Károly és Tamási Áron írásaiból Jónás Zoltán ad elő részleteket, Balogh Ágnes pedig erdélyi magyar népdalokkal színesíti az este ötkor kezdődő rendezvényt.

Mint azt Jónás Zoltán közösségi oldalán közzétette, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az ősszel új előadássorozattal jelentkeznek Hatvantól Sátoraljaújhelyig, Észak-Magyarország hat városának könyvtáraiban, középiskolákban. 

A műsorban elhangzó írások: Tamási Áron: Kikelet, Kós Károly: A szilágyság poétájáról, Kós Károly: Erdélyi gondolat, Tamási Áron: Föld embere 

Gondolatébresztőként az alábbiakat fűzte a műsorhoz: Tamási Áron születésének 125 éves, Kós Károly születésének 140 éves évfordulója adta az alapötletet, hogy Erdély két páratlanul értékes, feledhetetlen szellemi alakjáról műsorral megemlékezzünk. A közelmúltban jelent meg Kós Károly: Vallomások Erdélyről című kötete, mely páratlanul értékes irodalomtörténeti dokumentumokat tartalmaz. Tamási Áron novelláinak témája, a használt kifejezések-szóhasználatok olyan nyelv-gazdagító értékekkel bírnak, melyekre ma egyre szürkülő nyelvünknek igen nagy szüksége van. Célunk, hogy magyarságtudatunk, szemléletünk ébrentartásában, nyelvünk őrzésében, fejlesztésében szerepet vállaljunk a két szerző műveinek, szemléletének megismertetésével.  

A műsorban két Tamási Áron novella és két Kós Károly esszé hangzik el.

A két novella központi témája a szerelem, az egyikben két idős, a másikban két fiatal a főszereplő; hit, érzelem és emberi kitartás a jellemzőjük. A két esszé az „Erdélyiség-fogalom” eredetét, történelmi meghatározottságát elemzi – Ady Endrét helyezve a középpontba, akinek két verse is elhangzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában