Avatás

2023.10.04. 17:44

Tarnaörsön, Erken és Zaránkon is örülnek az új útnak

A jó út ellenére mindenki óvakodjon száguldozástól, mert már történt baleset - intettek a felszólalók.

Szabó István

Szabó Zoltán (balról), Szabó Zsolt és Pető László avattak

Forrás: szabó i

Szerdán adták át Erken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában és kivitelezésében hazai forrásból megújult 3205-ös számú Jászárokszállás-Tarnaméra összekötő út mintegy 3,6 kilométeres szakaszát. Az ünnepi eseményen Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az új út mind Tarnaörsnek, mind Erknek és Zaránknak is nagyon fontos. 

– Az utak összekötnek bennünket. Nincs annál fontosabb, mint mindennap elindulva biztonsággal hazaérkezzünk. A magyar kormánytól kapott pénz a legjobb felhasználásra került: már most hatalmas forgalomnövekedés tapasztalható a megújított szakaszon. Nem titok, a következő útszakasz, aminek nekifogunk, az a heves-alatkai bekötőút Heves irányába. Emellett dolgozunk tovább a Közúttal azon, hogy a maradék útszakasz is elkészüljön Tarnaméráig, illetve a Tarnaörs-Visznek közötti szakasz is kész legyen. Időpontot még nem tudok mondani, de reménykedünk abban, hogy hamarosan végzünk ezekkel is. Több évtizedes elmaradásokat próbálunk kormányzati támogatással behozni – mondta Szabó Zsolt.

Szabó Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves vármegyei igazgatója a frissen átadott útszakasz felújításának műszaki paramétereit ismertetve elmondta, utoljára 1977-ben volt az utolsó nagy felületű felújítás ezen az útszakaszon.

– A most elkészült, Erk és Zaránk közötti bő három és fél kilométeres szakaszon mintegy 4500 tonna aszfaltot dolgoztunk be az útpályába. A padkaanyag mintegy 1000 tonna volt. Az adatokból is látszik, hogy egy komoly beavatkozásról volt szó. Állami költségvetési forrásból 205 millió forintot költöttünk a munkálatokra. A beavatkozással együtt megújult a vízelvezető-rendszer, és tartós burkolati jelek kerültek fel az útburkolatra – részletezte Szabó Zoltán.

Pető László, Erk polgármestere arról beszélt, hogy a település abban a szerencsés helyzetben van, hogy szinte minden utcája aszfaltozott. 

– Az községen keresztül vezető országút volt talán eddig a leggyengébb minőségű, de ez már a múlté. A község idősebb tagjai biztosan emlékeznek arra, hogy régen, egy-egy eső után nem volt minden út járható a falunkban. Az utcából kijönni is nehéz volt adott esetben. A járható utak mentén azonban még a telek is drágább volt akkoriban. Úgy gondolom, az új úttal a település értéke is növekedik, a lakosok komfortosabban érzik magukat, Szeretnénk a község többi javításra szoruló útján is rendbe tenni a jövőben, reméljük, lesznek erre pályázati lehetőségek – fogalmazott Pető László.

Mindhárom felszólaló emlékeztetett arra, hogy a felújított szakaszon már történt baleset, éppen az útátadás reggelén, ezért arra kérték mindnyájan a közlekedőket, ne csábítson senkit száguldozásra a kitűnő minőségű útfelület. A nemzeti színű avatószalag átvágásával Szabó Zsolt. Szabó Zoltán és Pető László adták át hivatalosan is a forgalomnak a felújított szakaszt.

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászárokszállástól induló, majd a vármegyénkben Tarnaméráig tartó út felújítása 2021-ben kezdődött. Az első 4,9 kilométeres szakaszát tavaly májusban Viszneken avatták, az következő 2,5 kilométeres szakasz átadására pedig az elmúlt év júliusában került sor Tarnaörsön. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában