Fenntartható jövő

2023.10.05. 12:01

Újabb mérföldkő a gyöngyösi geotermikus erőmű építése útján

A projekt megvalósulásával óriási lépést tehetne a város a fenntartható jövő felé.

Szabó István

A gyöngyösi grémium zöld utat adott a földtani kutatásoknak

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület hétfői döntésének köszönhetően újabb állomásához érkezett az önkormányzat geotermikus energia kutatására vonatkozó projektje, tájékoztatott a városháza. Közlésük szerint a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. által benyújtott európai uniós pályázat révén Veresegyház önkormányzatával közösen Gyöngyös 60 ezer eurót nyert el egy geotermikus erőművet célzó beruházás előkészítéséhez. Az újabb mérföldkő a grémium azon döntése, melynek értelmében megkezdődhetnek a földtani kutatások és a geotermikus kutatási engedély összeállítása. Ha a kutatások sikerrel zárulnak, próbafúrások következhetnek. A projekt megvalósulásával óriási lépést tehetne a város a fenntartható jövő felé. A geotermikus energia kitermelése és felhasználása ugyanis energiahatékony és klímatudatos alternatívát jelent az önkormányzati intézmények és egyéb városi ingatlanok fűtésére, ráadásul a városi strand történetében is új fejezetet nyithatna, részletezi a városháza közleménye.

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a gyöngyösi képviselő-testület a tavaly novemberi ülésén új többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság létrehozásáról döntött. A cég elsődleges feladata az, hogy létrehozzon és végrehajtson egy pilot-projektet a geotermikus energia hasznosítására. A projekt keretében geotermikus kutat és visszasajtolót fúrnak egy 2007-ben elvégzett kutatás, valamint egy nyertes európai uniós pályázat alapján. A beruházás költségeit a kisebbségi tulajdonos befektető cég vállalta, ahogyan a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is. Ha a próbafúrás eredményesen zárul, az önkormányzat újabb európai uniós pályázatot készít egy, a geotermikus energiára alapozott erőmű létrehozására. A projekttel a gyöngyösiek régi vágya teljesülhet, a felszínre hozott melegvíz ugyanis nem csak a távhőrendszer kiváltására és ipari felhasználásra lesz alkalmas, hanem a városi strand fejlesztését is új pályára állíthatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában