Filozófia

2023.11.16. 09:00

A filozófia világnapján Egerben is ünnepelnek csütörtökön

A filozófia világnapján, november 16-án, csütörtökön este Egerben az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában is kaphatunk ízelítőt arról, hogyan segíti életünket a filozófia.

Barta Katalin

Mire jó a Filozófia? Megtanít élni. Számodra nehéz helyzetekben a lényeggel tudsz foglalkozni. Többet tehetsz másokért, miközben önmagad erejét éled - így fogalmaznak az Új Akropolisz Filozófia Iskola egri közösségi oldalán, ahol egy lelkesítő estre várnak mindenkit csütörtökön este hattól fél kilencig. A hétköznapi életben, a gyakorlatban is jól alkalmazható tudásról lesz szó a foglalkozáson, amely ingyenes, de a hely szűkössége miatt regisztrációhoz kötött. E-mailes regisztráció: [email protected] (kötelező)

Ezúttal a mozgás és a cselekvés rejtélyére irányítják a figyelmet, három lépésben. Az első lépésben a mozgást, a természet és a munka szépségét, a folytonos cselekvést kutatják. A filozófia segítő erejét képekkel és zenével mutatják be. Néhány rövid, improvizatív jelenettel dolgoznak, melyekben segítségül hívják a jelenlévők tapasztalatát. A második lépésben foglalkoznak a szeptemberben indult JóTettek vására kezdeményezés eddigi tapsztalataival. A vásáron a fizetőeszköz egy vállalt jótett lesz, mert a legkisebb és a legjelentéktelenebbnek tűnő tettek is számítanak. A harmadik lépésben egy játékos fél órában megoldási kulcsokat kaphatnak ahhoz, hogy cselekedeteink szebbek és harmonikusabbak lehessenek. 

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 16-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

A filozófia lehetővé teszi a szellemi áramlatok sokszínűségének felfedezését, ezáltal ösztönzi az interkulturális párbeszédet. Ráébreszti az elmét a gondolkodás gyakorlásának és a vélemények ésszerű konfrontációjának tudatára, ezáltal segít egy toleránsabb és tisztelettudóbb társadalmat építeni. Ily módon a változás szellemi feltételeinek megteremtésével segít megérteni és megválaszolni a legfontosabb aktuális kihívásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában