Hagyaték, könyvgyűjtemény

2023.11.26. 20:49

Az egri egyetemre került dr. Bessenyei József könyvgyűjtemény hagyatéka

Bessenyei József magyar történész, egyetemi tanár és kora újkori kutatónak könyvhagyatéka több ezer példányból áll.

Hornyák Réka

A professzor az egyetemre hagyta gazdag gyűjteményét

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Tittel Pál Könyvtárra hagyományozta gazdag könyvgyűjteményét a magyar történész, egyetemi tanár és kora újkori kutató, az intézmény egykori munkatárasa, dr. Bessenyei József – olvasható az egri egyetem Facebook oldalán

Az egyetem könyvtára több ezer példánnyal gyarapíthatta állományát dr. Bessenyei József gazdag könyvgyűjtemény öröksége által. Útikönyveket, zenével kapcsolatos kiadványokat, irodalmi műveket és főként kora újkori történelem tárgyában megjelent dokumentumokat gyűjtött. 

A könyveket állományba vette az egyetem, illetve ellátta ex librisszel, melyet Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus készített. Az ex libris magyarul könyvjegy, olyan kisméretű grafikai alkotás, amelyet a kötés vagy a borítólap belső oldalára ragasztanak, ezzel feltüntetve a tulajdonos nevét, jelmondatát, esetleg címerét vagy valamit, ami jellemző rá. 

Dr. Bessenyei József 2010 tavaszától a főiskola, majd az egyetem Történelemtudományi Intézetének professzoraként tevékenykedett. A Történelemtudományi Doktori Iskola alapításában is részt vett, melynek aktív tagja volt egészen 2018-ig. A professzor 2023. május 20-án hunyt el. Emlékét és hagyatékát tisztelettel őrzi az egyetem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában