Bizalom

2023.11.02. 17:30

Az egrieket sem kímélik az építőipari kontárok

Az építőipari kontármunkák okozta átlagos kár, több mint 10 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. A jelenség vármegyénket is érinti, pedig itt bíznak legjobban a kivitelezőben.

Szabadi Martina Laura

Az idén augusztusban, 2000 ember bevonásával készített reprezentatív felmérésből is kiderült, hogy kismértékben, de emelkedett a kontármunka-károsultak aránya: 23 százalék volt idén az év nyolcadik hónapjában, a tavalyi 21 százalékkal szemben. Egy év alatt 82 235 forinttal, 820 236 forintra nőtt az építőipari kontármunkák átlagos kára, több mint 10 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. A kutatás arra irányult, hogy megállapítsa, a megrendelők mennyire bíznak az építőipari szakemberekben, illetve arra, hogy a megrendelőknek mekkora kárt okozott a nem hozzáértő szakemberekkel végeztetett munka – közölte a Mapei Kft. legfrissebb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.

A közleményben Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője ismertette, a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható. A szakember szerint az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint alacsonyabb áron dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket, ami "megágyaz" a kontármunkának.
Régiós összehasonlításban megállapították, hogy idén Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint lett a Dél-Alföldön. A felmérésben arra is rámutattak, hogy jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom. Az Építőipari Bizalmi Index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. A területi adatok szerint a legmagasabb a bizalom Heves, Békés, Tolna és Veszprém vármegyékben. A legalacsonyabb Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Nógrád vármegyékben és Budapesten.

Markovich Béla a közleményben jelezte, hogy nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket. Hozzátették, a szakmákat tekintve a legalacsonyabb (2,91 pont) az ács szakma bizalmi indexe. A bizalom alakulására bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása. Miközben a legmagasabb, 3,97 pontos, jó értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták. Ezt követte a gépészek és a villanyszerelők értékelése, 3,96 ponttal holtversenyben.
A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. A cég 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat 226 embert foglalkoztat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mapei Kft. árbevétele 2022-ben 34,21 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban 28,13 milliárd forint volt. A társaság 2022-ben 2,81 milliárd forint nyereséggel zárt, 2021-ben 2,78 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Mint ahogy arról beszámoltunk, olvasónk tavaly mesélte el lakásának történetét, pontosabban azt, hogyan nem készült el határidőre. A férfi Egerben vásárolt egy új építésű kulcsrakész ingatlant, de félkészet kapott. Csalódott volt, ugyanis a több tízmillió forintos ingatlan külső munkái nem készültek el időre. Kiderült, hogy változott a műszaki tartalom, és több lakás került a területre, mint amennyire számítottak. Ráadásul a belső munkák hibái már néhány hónap alatt megmutatkoztak, a kivitelező pedig ígérgette a javítást és befejezést.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában