Ökör ára

2023.11.16. 10:19

Egy aranyforintba került egy könyv 550 éve – hangzott el az egri előadáson

Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze volt a Bódy Szalonban mesélt a könyvnyomtatásról.

Szabadi Martina Laura

Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Éppen 550 évvel ezelőtt, 1473. június 5-én fejezte be Hess András az első magyar nyomtatott könyv, a Budai krónika – Chronica Hungarorum – munkálatait, többek között erről mesélt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze kedden este a Bródy Sándor Könyvtárban.

Az évforduló alkalmából jelentette meg az Országos Széchényi Könyvtár 550 példányban a mű magas minőségű fakszimile kiadását, kiegészítve az eredeti latin szöveget magyar, revidiált fordítással, valamint a mű történetéről szóló tanulmánnyal magyar és angol nyelven.

Farkas Gábor Farkas, az OSZK művelődéstörténészének előadásából kiderült, hogy egy XV. századi könyvkiadónak hasonló gondjai voltak, mint manapság: mindenekelőtt a büdzsé. Hess Andrásnak 100 aranyforintból kellett a Budai krónikát előállítani. Ez az összeg akkoriban egy vízivárosi ház árának felelt meg. Akárcsak ma, a költségvetés felét a papír ára tette ki, 15 aranyforintba került a sajtóprés, 35 aranyforint maradt a többi költségre. Az elkészült könyv ára 1 aranyforint volt, ami akkoriban egy ökör árát tette ki. Arra is fény derült, milyen hatással volt Vitéz János Mátyás-ellenes összeesküvése az első magyar nyomtatott könyv terjedelmére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában