Pompás példány

2023.11.17. 17:20

Fekete lipicait vett Szilvásváradról az angol királyi testőrség

A királyi testőrségben teljesítenek majd szolgálatot a Magyarországról vitt nóniuszok és lipicai.

Tóth Balázs

A lipicaik általában fehérek, de vannak feketék is

Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvsvárad/Facebook

Egy hat éves, herélt fekete színű lipicai lovat vásárolt Szilvásváradról az angol királyi testőrség, mondta el lapunknak Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója. Fölidézte, márciusban tettek látogatást az angol királyi lovas testőrségnél, illetve az állatkiképző ezrednél, és tartott előadást a magyar lófajtákról. A kapcsolat megmaradt és a kiképző ezred küldöttsége ellátogatott Magyarországra, megnézték a nóniusz, kisbéri félvér méneseket, magántenyésztőket. A lovas testőrség számára hat fekete lovat kerestek, emellett két sportlovat szereztek be a kiképző központok részére. Ezek közül öt nóniuszra, egy szilvásváradi lipicaira, egy kisbéri félvérre és egy sportlóra esett a választásuk, tudtuk meg Cseri Dávidtól, aki hozzátette, a többség belovagolt példány, de vannak, amelyeket Angliában kell majd kiképezni.

Az igazgató elárulta, a lipicai fekete színű, nyereg alatt és fogatban is kiképzést kapott. A testőrségben reprezentatív feladatot lát majd el. Feltétel volt, hogy marmagassága meghaladja a 165 centimétert, ez egyébként a lipicaik között magasnak számít. Cseri Dávid elmondta, a lipicaik közt többségben vannak a fehérek, de vannak fekete példányok is, a romániai Bethlen ménes kizárólag feketékből áll.

Cseri Dávid szerint a brit hadsereg először vásárolt innen lovakat, Angliába is utoljára 10-15 éve vittek lipicait, magáncélra. A britek főként Írországból vásároltak lovakat. Az igazgató szerint történelmi eredmény, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia lótenyésztési aranykora óta először vásárolt lovakat hazánkból Nagy-Britannia hadserege. A múlt századforduló környékén hazánk több lovat exportált, mint Anglia, Franciaország és Németország együttvéve. A britek mind a krími, mind pedig a búr háborúk során a magyar lóállományra támaszkodtak, az első világháborút követően viszont a vásárlásuk megszakadt. A közös múlt ellenére a királyi lovas testőrséghez első alkalommal kerülnek magyar nóniusz, illetve lipicai lovak, büszkék rá, hogy III. Károly királyt ezentúl magyar lovak is vigyázni fogják.

Cseri Dávid a lipicai lóárverésről elmondta, a külföldiek közül főként osztrák és német vásárlók vittek szilvásváradi csikókat, még nem tudni, milyen célra, de bizonyára sport célra is alkalmazzák őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában