Kovászkaland

2023.11.18. 11:25

Kiderült a tökéletes kenyér titka Aldebrőn + videó

Kovászkalandon vehettek részt az érdeklődők csütörtökön az aldebrői a könyvtárban. Több titokra is fény derült: például, hogy hogyan süthetünk igazán finom kenyeret.

Fekete-Vadászi Erika

Kovászkalandozók vették birtokba az aldebrői könyvtárat

Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Bálintné Fadgyas Eszter gyermekkönyvtáros tartotta a kenyérsütő workshopot Aldebrőn. Lépésről lépésre vezette a résztvevőket, és a segítségével kiderült, miért is igazi kaland kovásszal sütni kenyeret, s hogyan válhat bárkiből házipék.

Mi is részt vettünk a foglalkozáson, ahol kiderült a titok: mitől lesz igazán finom, könnyű tésztájú, ropogós héjú a kenyér. Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, a megoldás egyszerűbb, mint hinnénk.

– A jó kenyér titka a jó kovász és a jó minőségű liszt – emelte ki az oktató.

Ugye milyen könnyűnek hangzik? A liszt kérdése valóban az. Kiderült, hogy az egri és a pásztói malom lisztjéből is igazán finomakat lehet sütni, de természetesen lehet kísérletezgetni is, kinek, melyik ízlik jobban. 

A kovász témaköre már bonyolultabb. Sokan mumusként tekintenek rá, mert túl macerásnak gondolják, és mivel az élesztővel gyorsabban lehet dolgozni, így inkább azt választják. 

Bálintné Fadgyas Eszter szavaiból kiderült, a kovásszal készült péktermékek egészségesebbek, könnyebben emészthetőek, s ha ez nem lenne elég indok, finomabbak is szerinte. 

Tisztázzuk, a kovásszal törődni kell. De míg sokaknak az ugrik be ezzel kapcsolatban, hogy naponta többször kell etetni, babusgatni, addig Aldebrőn kiderült, hogy lehet ezt egyszerűbben is. 

Az úgynevezett Lievito-Madre egy állagra kemény kovász, ami jól tűri a viszontagságokat, és azzal is beéri, ha hetente egyszer megetetjük. Kicsit olyan, mint a népmese: terjed, ha nem is szájról szájra, de kézről kézre. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy hogyan tudjuk elkészíteni a madrét otthon, és bár az interneten lehet találni hozzá útmutatókat, mégis azt a tanácsot kaptuk, hogy érdemesebb kérni valakitől, akinek már van, így könnyebb dolgunk lesz. 

Szóval, a madre olyan, mint gyerekkorom slágere, a tamagocsi: etetgetni kell, de azért kisebb felelősséggel jár, mint egy háziállat életbentartása. Az etetéshez ugyanannyi liszt kell, mint a kovász, és fele annyi víz. Összegyúrjuk, röpke 8-10 órát pihentetjük a konyhapulton, aztán a kenyérhez valóval dolgozunk, a maradék mehet vissza a hűtőbe. 

Miközben ezeket a hasznos tanácsokat megtudtunk, járt a kezünk, dagasztottunk, közben pedig sült az oktató által már korábban begyúrt kenyér. Ugyanis az elkészítése nem egy gyors feladat, de megéri, hiszen a frissen kisült kenyér illata semmihez sem fogható, és aki egyszer ezt megérzi, az nem tud nélküle élni, hangzott el a workshopon. 

Bálintné Fadgyas Eszter gyermekkönyvtáros vezette a foglalkozást
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Először összegyúrjuk a kovászt, a lisztet és a vizet, majd pihentetjük, ezután adunk hozzá sót, dagasztjuk a tésztát – gép hiányában jó kis karedzésben lesz részünk–, újra pihentetjük, majd feszültség levezetésként néhányszor hozzácsapkodjuk az asztalhoz, 45 percenként hajtogatjuk, nagyjából ötször. Végül megformázzuk, és már csak 7-8 órát kell a hűtőben pihentetni, vagy 2-3 órát szobahőmérsékleten, és süthetjük is. Ugye milyen egyszerű? Valóban nem tűnik annak elsőre, de megéri. 

A kisült kenyér illata tényleg csodás volt, megkóstolva pedig arra jutottunk, hogy megéri a belefektetett munkát, így mindenki lelkesen vitte haza a tésztáját, és állt neki még aznap késő este vagy másnap sütögetni. 

– Pár éve sütök kenyeret itthon, eddig élesztővel és előtésztával próbáltam. A kovászolás régóta érdekelt, de nem mertem itthon egyedül belekezdeni, ezért örültem nagyon az aldebrői workshopnak. Hasznos volt számomra a foglalkozás, örömmel vágok bele a kapott kovász nevelésébe, és a sütögetésbe – osztotta meg portálunkkal az egyik résztvevő, Milibák Emese. 

Az aldebrői kenyérsütő workshop az egri Bródy Sándor Könyvtár szervezésében valósult meg.

A kisült kenyér illata semmihez sem fogható
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Hozzávalók:

  • 150 gramm madre kovász
  • 450 gramm víz
  • 540 gramm kenyérliszt
  • 45 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 13 gramm só
  • 40 gramm joghurt (elhagyható)

A videóból kiderült, hogyan kell meghajtogatni a tésztát:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában