Jegyzet

2023.11.22. 08:00

Logarléc

Tari Ottó

Ha tűréssel is, de elmondható, hogy jeles dátum 2023. Négyszáz éves lett ugyanis a logarléc, ifjúkorunk egyik utált és meg nem értett eszköze, legalábbis azok számára – ideértve magamat is –, akik a matekórákban egyetlen dolgot szerettek: a kicsöngetést. Ettől függetlenül a nagyszerű találmány forradalmasította a számítástechnikát. 

A fiatalabbak kedvéért foglaljuk össze, hogy miről beszélünk. Párhuzamosan tologatható logaritmikus skáláról, amit csúszka egészített ki, megkönnyítve az osztást és a szorzást, a trigonometriai függvények kiszámításáról már nem is szólva. Mindezekre persze nem magamtól jöttem rá, hanem utánanéztem a Wikipédián, ám ez mit sem értékteleníti a logarléc hasznosságát. Ráadásul jobban nézett ki az iskolapadon, mint a golyós „számológép”. Az abakusz ugyanis gyermekkorunk korai emlékeit idézte volna, azaz kiszolgáltattuk volna magunkat a közröhejnek. De később, az ezredforduló táján is hiába érveltem volna azzal, hogy egy szmolenszki étteremben még mindig szcsotival számolta ki a pincérnő, hogy mennyit is kell fizetni a saslikért. 

Ma, amikor az újabb generációk tagjai jobban értenek a programozáshoz, mint hogy felfedeznék a favonalzó kínálta lehetőségeket – s ezzel együtt a szerepjátékaikból törölhetik a tanító nénis változatot –, csupán abban reménykedhetnek, hogy nem jön el az az idő, amikor majd nem találnak egyetlenegy konnektort sem, ahová bedughatnák a töltőjüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában