Felújítási projekt

2023.11.23. 15:34

Mérföldkő a település életében: méltó külsőt kap a boconádi Szeleczky-kastély

A Boconádon található Szeleczky-kastély évszázadok történelméről mesél. Megtartása, felújítása lehetőséget ad a településnek, egy új szakasz kezdődjön a jobb sorsra érdemes épület életében.

Hornyák Réka

A Szeleczky-kastély energetikai felújítására került sor

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Befejeződött a boconádi Szeleczky-kastély energetikai fejlesztése. Csütörtökön délelőtt tájékoztatót tartottak a pályázati támogatásból megvalósult projektről, annak eddigi eredményeiről és a további munkálatokról. A kastély energetikai korszerűsítését szolgáló projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program száz százalékos támogatásával valósult meg. Az energetikai korszerűsítés kivitelezője a Viva Palazzo Zrt. és a Fenstherm Kontakt Kft. volt.  

Kis István, Boconád polgármestere elmondta, hogy a folyamatban lévő projekt ezen része 638 millió forintból valósult meg. Az új ablakok és nyílászárók kicserélése, valamint a gépészeti rendszer korszerűsítése, a napelemek felszerelése nagymértékben hozzájárul az energiatakarékossághoz, a rezsi- és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez. A fejlesztéseknek köszönhetően jobb, szebb, gazdaságosabb állapotban van a kastély. 

– A kastély felújítása egy olyan mérföldkő a település életében, mint amilyet én életemben, 1958 óta nem tapasztaltam itt. Nagyon sokat köszönhetünk a képviselőknek a támogatásért és a kitartásért, de még többet a munkásoknak, a mérnököknek és mindenkinek, aki csak egy kis segítséggel is hozzájárult a munkához. A folyamatos presszió, hogy most itt az alkalom a projektre, mindenkinek lendületet adott. Ezzel a projekttel, felújítással értéket teremtünk – mondta köszönőbeszédében Kis István polgármester. Hozzátette, hogy 1760-ban épült történelmi épületet menthetnek meg, és adhatnak át a lakosságnak illetve megmutathatják mindenkinek, aki eljön megnézni.

A polgármester azt is elmondta, hogy a kastély felújítási projektre további egymilliárd forintnyi támogatást kaptak a kormánytól, valamint a kastélykert rendezésére nyert a település egy hetven millió forintos pályázatot is. 

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő az átadón kiemelte, az, hogy a projekt jól halad, Boconád lakosságának és a település vezetésének köszönhető. 

– A szép és jó gondolatok, a szeretet jut eszembe, amikor itt vagyok. Itt Boconádon gondolkodnak az emberek, segítik egymást. Nem a problémát látják, hanem a megoldást és az előrelépést keresik. Ezen a településen mindenki otthonra találhat, ezért sem szabad, hogy elhanyagolják. Együtt olyan értéket teremtünk, melyet mindenki magáénak érezhet emelte ki. A múlt egy ránk hagyott kincse a Szeleczky-kastély – fogalmazta meg az országgyűlési képviselő. Boconádon történtek egyéb fejlesztések, idén fejezik be a közutak felújítását is. 

Szabó Zsolt elmondta azt is, hogy a térségben a következő projekt az erdőtelki Buttler-kastély és arborétum felújítása lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában